Hlavní obsah

Audi S3 má po faceliftu víc než novou tvář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Měsíc po premiéře modernizovaného provedení Audi A3 je tu s faceliftem i sportovní provedení S3, a to pro obě karosářské varianty, hatchback i sedan.

Foto: Audi

Audi S3 sedan

Článek

Facelifty se někdy omezují na nové nárazníky, u sportovní verze kompaktu od Audi tomu tak však rozhodně není. Inženýři Audi v rámci modernizace zapracovali na dvoulitrovém čtyřválci TFSI. Má upravené turbodmychadlo a nyní poskytuje výkon 333 koní a točivý moment 420 Nm, což je solidní nárůst o 23 koní a 20 Nm oproti odcházejícímu modelu. Novinka dokáže sprintovat na 100 km/h za 4,7 sekundy a dosáhnout maximální rychlosti 250 km/h.

Dlouhý seznam inovací

Úprav se dočkala také sedmistupňová převodovka S tronic, která zkrátila časy řazení při plné zátěži na polovinu. Nový model také disponuje stejným diferenciálem jako RS 3, což umožňuje plně variabilní rozdělení točivého momentu mezi zadní kola.

Nově má S3 šest jízdních režimů včetně Dynamic Plus, ve kterém posílá co nejvíce točivého momentu na zadní nápravu a na zadní kolo na vnější straně zatáčky. V tomto režimu je také vylepšená odezva plynu.

Za volantem nové Škody Kodiaq: Rodinný parťák se vrací ve skvělé formě

Testy

Na podvozku byla instalována tužší ložiska příčných ramen, progresivní řízení bylo optimalizováno a sportovní podvozek S je standardem, který snižuje světlou výšku o 15 mm ve srovnání s výchozí A3.

Pro modelový rok 2025 bylo také optimalizováno selektivní řízení točivého momentu pro přibrzdění kol na vnitřní straně zatáčky. K dispozici jsou také zesílené brzdy s předními kotouči o průměru 357 mm a nové dvoupístkové třmeny.

Po vzoru A3 má i S3 novou masku ​​chladiče, vylepšené světlomety a konfigurovatelná světla pro denní svícení. Kabina také dostala nový volič samočinné převodovky, jiné výdechy ventilace, systém ambientního osvětlení a podsvícené látkové panely na předních dveřích. Mezi charakteristické prvky pro S3 patří černé obložení střechy, pedály z nerezové oceli, hliníkové akcenty, sportovní sedadla a některé kusy uhlíkových vláken.

Inovovaný model se na trh dostane v první polovině roku za dosud neupřesněnou cenu.

První jízda s novým Audi S3: Perfektní polykač okresek

Testy

Audi A3 přijíždí po faceliftu s drobnými změnami

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám