Hlavní obsah

Audi Q7 3.0 TDI posílilo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Audi Q7 je jedním z nejlépe prodávaných SUV na světových trzích. Třeba jen u nás se za minulý rok prodalo 363 Q7 ve verzi N1 a 78 kusů v klasické verzi osobní. Velmi žádaný je třílitrový turbodiesel, který se nyní dočkal technické změny.

Článek

Třílitrový turbodiesel je natolik žádaný, že v Německu tvoří osmdesát procent všech prodejů. Proto na tomto agregátu dochází k většímu vývoji, aby byli zákazníci stále spokojenější. Piezoelektrické vstřikovače a nejmodernější common rail jsou samozřejmostí, jenže bylo potřeba také trochu naladit výkonové křivky.

Nová úprava dovedla křivku výkonu na hodnotu 176 kW, což je o pouhých 5 kW více než je v současné verzi. Ovšem to hlavní se odehrálo na křivce točivého momentu. Maximum je totiž v hladině 550 N.m (tedy + 50 N.m) a 90 % všech newtonmetrů je přitom k dispozici v rozpětí 1500 až 3250 ot./min.

Stejně jako dnes zůstává k motoru přimontovaná převodovka typu Tiptronic (šestistupňová), která zaručuje dostatečně rychlé časy řazení. I díky ní je zrychlení z 0 na 100 km/h pokořeno za 8,5 s (dnes 9,1 s) a maximální rychlost je výrobcem určena na 216 km/h. Zůstala tedy nezměněna.

Reklama

Související témata:

Související články

Audi Q7 dostane i nový šestiválec

Audi se rozhodla, že Q7 potřebuje vylepšit nabídku agregátů a připravila tak v krátké době již druhou novou motorizaci. Po ohromném dvanáctiválci přichází...

Audi Q7 pro náročné od PPI

Víte co znamená zkratka tuningové firmy PPI? Precision, Performance, Individuality - to je vyřešení této hádanky, a jak ukážeme na novém výtvoru PPI PS Q7,...

ABT a Q7: pět set koní na dvě tuny

Jak se zdá, Audi Q7 se stává velmi oblíbeným terčem tunerů. Tak například firma ABT už připravila dva kity pro tento vůz. Třetí byl představen nedávno a jeho...

Výběr článků

Načítám