Hlavní obsah

Apple poodhaluje nové automobilové rozhraní CarPlay, převezme úlohu přístrojového štítu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Majitelé telefonů s nakousnutým jablkem ve znaku, kteří využívají zrcadlení svého smartphonu v autě pomocí aplikace CarPlay, se už od roku 2022 mohou těšit na to – nebo se toho naopak obávat –, jak rozhraní iPhonu převezme nejen centrální displej, ale i další displeje ve voze.

Foto: Apple

Příští generace Apple CarPlay v Porsche

Článek

Firma Apple tuto novinku oznámila už tehdy, až nyní však ukázala, jak by to mohlo vypadat. Použila k tomu interiéry vozů značky Aston Martin a Porsche.

V tom prvním jde o centrální displej, na němž vypadá rozhraní sice modernizované, ale veskrze známé, a také o přístrojový štít. Ten dostal dva kruhové ukazatele, kterým dominuje černá a bílá barva, doplněná o zelené linky.

Foto: Apple

Příští generace Apple CarPlay v Aston Martinu

Ve druhém případě Apple přebírá kontrolu kromě dvou standardních displejů i nad displejem pro spolujezdce na pravé straně přístrojové desky. Zobrazuje tam informace o počasí, kalendáři a přehrávané hudbě.

Přístrojový štít zde má formu třech kruhů, nikoliv nepodobně dosavadním přístrojovým štítům značky, a za zmínku stojí i modrý vzor pepita na pozadí.

Apple tvrdí, že CarPlay bude schopno získávat data potřebná k zobrazení rychlosti, palivoměru a dalších dat přímo od vozidla. Zní to trochu děsivě, firma ale slibuje, že se data nebudou v mobilu ukládat a že veškerá komunikace bude mít formu „přívětivou k soukromí“ uživatelů.

Co zatím není jasné, je, jak moc budou jednotlivé displeje konfigurovatelné, tedy co všechno a jakým způsobem bude možné si zobrazit. A také, jestli si lidé budou moci vybrat, nad kterými displeji ve voze CarPlay převezme kontrolu. Měli bychom se to však dozvědět relativně brzy, podle webu Car and Driver takto bude CarPlay fungovat už v příští generaci infotainmentu Aston Martinu, který má být na světě v roce 2024.

V autech nepotřebujeme obří obrazovky ani předpovědi počasí, říká šéf Alfy Romeo

AutoMoto

Reklama

Výběr článků

Načítám