Hlavní obsah

Aplikace v telefonu řekne, co je špatně s vaším autem. Škoda ji už testuje

Novinky, Marek Bednář

Aplikace do smartphonu s názvem Sound Analyser podle zvuku dokáže zjistit, co je špatně s vaší škodovkou - a v budoucnu možná i s autem jakékoliv jiné značky. Automobilka Škoda, která ji vyvinula, ji nyní pilně testuje.

Foto: Škoda

Škoda Sound Analyser má usnadnit diagnostiku závad auta.

Článek

Řada závad automobilů se projevuje nějakým zvukem, ovšem tento zvuk se nemusí objevovat pořád - a řidiči mohou mít problém zvuk správně popsat servisu, aby ten věděl, na co se zaměřit. Pomoci má nová aplikace do smartphonu od Škody, která dokáže zvuky identifikovat.

Jmenuje se Sound Analyser, tedy jednoduše „Analyzátor zvuku”, a už nyní ji testuje 245 prodejců Škody ve 14 zemích na světě. Funguje zcela jednoduše - nahraje zvuk a porovná ho s dostupnými akustickými vzory.

Foto: Škoda

Škoda Sound Analyser má usnadnit diagnostiku závad auta.

Vzorů je celkem deset, alespoň prozatím, a týkají se problémů s řízením, klimatizací či spojkami převodovky DSG. Přesnost je podle dostupných informací více než 90 % a cílem je samozřejmě zkrátit dobu, po kterou je vůz v servise.

Škoda také uvádí, že i když je to zatím „jen” aplikace v mobilu, v budoucnu by tato technologie mohla být zabudovaná rovnou ve voze v kombinaci se soustavou čidel.

Jak poslouchat hudbu? Řada aplikací nabízí poslech také offline a zdarma

Mobil

Aplikace je dostupná i v obchodě Google Play pro mobilní zařízení s operačním systémem Android, ovšem zatím v rámci předběžného přístupu a mobil aktuálně hlásí, že program je plný a že další místa se mohou uvolnit později. Naznačuje to ale, že by měla být aplikace později dostupná všem. A z principu věci by měla fungovat i na auta jiných značek, než je Škoda.

Reklama

Výběr článků

Načítám