Hlavní obsah

Američtí policisté nestíhají řešit krádeže aut, začali proto rozdávat chytré přívěsky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Policisté v okresu Washington, D.C. nestíhají řešit rychlý nástup krádeží automobilů. Ve snaze zvýšit šanci na nalezení vozu proto lidem začnou rozdávat chytré přívěšky Apple AirTag, které jsou určeny k lokalizaci různých drobností.

Foto: Apple

Chytrá klíčenka Apple AirTag

Článek

Apple AirTag je malé zařízení, které je určené k vyhledávání různých věcí. Snadno se vejde do peněženky, na klíče či do tašky, v poslední době se však stává i zajímavou pojistkou pro případ krádeže aut, po které nesahají jen soukromníci. Zařízení už totiž v zámoří rozdávají i policisté a představitelé měst ve snaze bojovat s rostoucí zločinností.

Jako jeden z prvních k tomuto kroku přistoupil Eric Adams, starosta města New York, který v dubnu tohoto roku nabídl zdarma 500 airtagů ve snaze bojovat s krádežemi vozů. Nyní na jeho čin navazují představitelé Washingtonu, D.C., kde policisté nezvládají boj s rostoucím počtem krádeží automobilů.

Představení chytré klíčenky Apple AirTagVideo: archív výrobce

Vedení města proto plánuje v následujících třech měsících rozdat zatím neupřesněný počet zařízení Apple AirTag místním obyvatelům, jak uvádí dcist.com. Na zařízení, jehož cena se v zámoří pohybuje okolo 30 dolarů a v Česku kolem 890 korun, ale získají nárok jen obyvatelé předem vytipovaných problémových oblastí.

Policisté také pomohou lidem s registrací AirTagu, k informacím o jeho poloze však nebudou mít přístup, dokud jim ho vlastník neudělí v případě zahájení vyšetřování krádeže. Rozdávání AirTagů tak sice nebude fungovat jako okamžitá prevence, zvýší ale šanci na nalezení odcizeného vozu, což by do budoucna mohlo zloděje od jejich počínání odradit.

Zařízení Apple AirTag funguje na poměrně jednoduché technologii. Vysílá zabezpečený bluetooth signál, který mohou zachytit zařízení zapojená do služby Najít (obvykle přenosná zařízení Apple). Jeho polohu pak nahlásí do služby iCloud a majitel zařízení ji uvidí v aplikaci Najít. Celý proces je anonymní, šifrovaný a nenáročný na baterii i data.

Washington, D.C se v tomto roce potýká s rapidním nárůstem krádeží aut, jejichž počet měl oproti minulému roku vzrůst o 100 procent. Majitelům některých vozidel, u nichž je odcizení poměrně jednoduché, navíc policisté začali rozdávat i zámek na volant.

Lupiči v Německu očesali díly ze zaparkovaného BMW, škoda je téměř půl milionu korun

AutoMoto

Stačí dvě krabičky. Polák ukázal, jak jednoduše mu před domem ukradli auto

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám