Hlavní obsah

Americký úřad navrhl přísnější pravidla pro emise u nových aut, chce zvýšit podíl elektromobilů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká federální Agentura pro ochranu životního prostředí (EPA) ve středu navrhla přísnější pravidla pro emise u nových automobilů. Návrh by podle ní mohl vést k tomu, že se podíl elektromobilů na celkovém prodeji nových aut ve Spojených státech do roku 2032 zvýší na dvě třetiny. V loňském roce přitom činil necelých šest procent.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ilustrační foto

Článek

Návrh podle agentury Reuters představuje doposud nejagresivnější plán na snižování automobilových emisí v USA. „EPA předpokládá, že navrhovaná pravidla do roku 2055 zabrání vzniku téměř deseti bilionů tun emisí oxidu uhličitého, což odpovídá více než dvojnásobku celkových emisí oxidu uhličitého v USA v loňském roce,“ uvedl úřad ve své zprávě.

Navrhovaná pravidla podle úřadu rovněž ušetří majitelům za celou dobu životnosti vozu v průměru 12 000 dolarů, zhruba 255 000 Kč, díky technologiím snižujícím kromě emisí rovněž spotřebu pohonných hmot a náklady na údržbu. Sníží také dovoz ropy do USA o zhruba 20 miliard barelů. EPA odhaduje, že celkové přínosy nových norem budou přinejmenším o bilion dolarů vyšší než náklady na jejich splnění.

Administrativa prezidenta Joea Bidena podle automobilek a ekologů usiluje o to, aby nová pravidla pro emise dokončila již začátkem příštího roku. Chce tak příštímu prezidentovi zkomplikovat případnou snahu o jejich zrušení, píše Reuters.

Členské země Evropské unie již minulý měsíc definitivně schválily normu, která od roku 2035 prakticky znemožňuje prodej nových benzínových a naftových aut v EU. Norma, jejíž podobu dohodlo koncem října české předsednictví, je součástí balíčku návrhů zaměřených na výrazné omezení emisí skleníkových plynů.

Státy EU schválily pravidla k ukončení prodeje aut na benzín a naftu v roce 2035

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám