Hlavní obsah

Americký hybridní sporťák Fisker Karma stojí v Evropě 2,5 miliónu korun

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hybridní sedan Karma od kalifornské automobilky Fisker se pomalu dostává do Evropy. V průběhu února by měl být prodej zahájen na německém trhu. Ceny modelu Karma, vyráběného ve Finsku, začínají na částce 2,5 miliónu korun.

Článek

Sportovní plug-in hybrid Fisker Karma bude na sousedním německém trhu stát 101 800 euro (zhruba 2 545 000 korun). Vysoká pořizovací cena ovšem zahrnuje prakticky kompletní bezpečnostní a komfortní výbavu. Hodně neobvyklá jsou standardní litá kola o velikosti 22 palců.

O pohon Fiskeru Karma se stará klasický spalovací motor a dva elektromotory. Benzínový dvoulitrový přeplňovaný motor má výkon 260 koní (191 kW). Jeho hlavním cílem je dobíjet Li-Ion baterie, které vydrží na zhruba 80 kilometrů jízdy, pak se do hry zapojí i benzínový motor. Na střeše vozu jsou solární panely, které pomáhají baterii dobíjet.

Elektromotory jsou dva a jejich celkový výkon je 408 koní (300 kW) a 1300 Nm točivého momentu. I přesto, že je vůz dost těžký (2,1 tuny), z klidu na 96 km/h (0-60 mph) zrychlí Karma za 5,8 vteřiny, nejrychleji pak jede 201 km/h.

Kalifornská automobilka vyrábí model Karma ve městě Uusikaupunki ve Finsku, v továrně, která mimo jiné kompletuje vozy Porsche Boxster a Cayman.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám