Hlavní obsah

Americký elektromobil na základu Škody Enyaq? Fisker Ocean má stát na platformě VW MEB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Automobilka Fisker potvrdila, že intenzivně jedná s německým Volkswagenem o využití elektromobilní platformy MEB. Na jejím základu by mohlo stát chystané první SUV americké firmy s názvem Ocean.

Foto: Fisker

Fisker Ocean

Článek

Fisker Ocean byl již automobilkou představen jako prototyp právě na zmiňované německé platformě MEB a postavila ho společnost Italdesing. Investorům bylo následně funkcionáři firmy sděleno, že se model Ocean, první SUV a zároveň první auto znovuzrozené značky Fisker, možná bude skutečně vyrábět.

Karma se nevzdává, se staronovým hybridem chce dobýt Evropu

AutoMoto

V souvislosti s touto zprávou nyní automobilka Fisker potvrdila, že probíhá intenzivní jednání se zástupci německé automobilky Volkswagen. Jeho výsledkem by mohla být licence k používání platformy MEB i jiných komponentů, díky čemuž by Fisker ušetřil na drahém vývoji.

Tato platforma je specifická v pohonu zadních kol ve své základní variantě. A je pro Volkswagen velmi důležitá, stojí na ní hatchback ID.3 i chystaná Škoda Enyaq.

Foto: Fisker

Dobíjet akumulátory bude i sada solárních panelů na střeše.

Zástupci vedení Fiskeru se rovněž nechali slyšet, že zakoupením „kvalitních výrobků“ od Volkswagenu by mohli se SUV Ocean přijít až o polovinu rychleji, než se původně plánovalo. Cílem by byla hlavně ziskovost vzhledem k levnějšímu procesu výroby a vývoje.

BMW iX3 přijíždí v roli mnichovského konkurenta pro Audi e-tron

AutoMoto

Předpokládá se, že SUV Ocean dorazí jako produkční model na trh ve čtvrtém čtvrtletí roku 2022 se základní cenou 37 499 dolarů, tedy přibližně 871 tisíc korun, což je docela překvapivá cena na to, že první model Fiskeru, sedan Karma, stál původně více než 4 miliony korun.

Foto: Profimedia.cz

Fisker Karma na autosalonu v Los Angeles v roce 2009

Překvapí i plánovaný dojezd Oceanu. Mluví se totiž až o 482 kilometrech na jedno nabití baterie, která má mít kapacitu více než 80 kWh. Dodejme, že u elektromobilů koncernu Volkswagen, které mají stát na platformě MEB, se hovoří o maximální kapacitě baterie 77 kWh.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám