Hlavní obsah

Američané představili nejsilnější produkční auto světa

Novinky, Daniel Havlina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Americká firma Hennessey přinesla, co už slibuje dva roky. Představila svůj nejnovější a nejsilnější model Venom F5 v sériové verzi. Hypersportovní automobil útočí na titul nejvýkonnějšího produkčního auta světa a má ambice stát se i tím nejrychlejším.

Foto: Hennessey

Hennessey Venom F5

Článek

Nový Hennessey Venom F5 je nástupcem modelu Venom GT, jeho největší chloubou je bezesporu osmiválcový motor, který postavili inženýři v Texasu a nese jméno Fury. Jedná se o agregát se zdvihovým objemem 6,6 litru, dvěma turbodmychadly a výkonem 1842 koní a točivým momentem 1617 Nm.

Americký hypersport ukázal svůj karbonový monokok. Váží jen 86 kilogramů

AutoMoto

Američané si nejvíce šokující čísla schovali až na rychlost, protože díky sedmistupňové robotizované automatické převodovce dokáže vůz hravě zrychlit z 0 na 100 km/h za výrazně méně než 3 vteřiny a jeho maximální rychlost může být potenciálně i přes 500 km/h, což se Hennessey bude rozhodně snažit potvrdit. Vozidlo s takovými proporcemi a předpoklady je navíc neuvěřitelně lehké, váží totiž jen 1360 kilogramů, poměr váhy a výkonu je tak přibližně 1,3 koně na kilogram.

Foto: Hennessey

Účelný, ale elegantní interiér Hennessey Venom F5.

Foto: Hennessey

Motor 6,6 litru V8 nese jméno Fury, jedná se o nejsilnější produkční agregát na světě.

Kromě motoru přináší Hennessey Venom F5 velmi futuristický design, který ale ničím výrazně nešokuje. Americký hypersport vypadá přesně tak, jak byste od rychlého vozidla čekali, je nízký a aerodynamický, ale výrazné prvky by laik hledal těžko. V interiéru je to podobné, vše je podřízeno váze, která má být co nejnižší. Na obrazovku infotainmentu se ale místo našlo, stejně jako na držák chytrého telefonu.

Nejrychlejší auto světa svůj pokus raději zopakuje, rekordních 508 km/h vzbudilo pochybnosti

AutoMoto

Hennessey v průběhu příštího roku hodlá vyrobit jen 24 kusů tohoto výjimečného vozu. Vybrané zákazníky vyjde kus v přepočtu na 45,5 milionu korun.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám