Hlavní obsah

50 let od legendárního Renaultu 5. Pocta k výročí má volant z mramoru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Francouzská automobilka Renault oficiálně představila nový prototyp Renault 5 Diamant, který vznikl jako pocta k 50. výročí stejnojmenného modelu ze sedmdesátých let. Novinku spolunavrhoval designér Pierre Gonalons a jezdí na elektřinu.

Renault 5 DiamantVideo: Renault

 
Článek

Původní Renault 5 byl představen v roce 1972 a stal se jedním z nejúspěšnějších modelů francouzské automobilky, když se jej do představení druhé generace v roce 1984 prodalo více než pět milionů kusů. Není tak divu, že si na jeho slávu a výročí společnost vzpomněla.

Elektromobil Renault Zoe prošel další modernizací

AutoMoto

V rámci oslav vznikl unikátní prototyp, který karoserií odpovídá původnímu modelu, nicméně pod kapotou má elektromotor a v kabině oplývá luxusem. Novinka s názvem Diamant vznikla ve spolupráci s designérem Pierrem Gonalonsem, má třívrstvý růžový lak a zlaté doplňky.

Foto: Renault

Renault 5 Diamant

Doplňky ovšem ve skutečnosti nejsou ze zlata, ale z pozlacené mosazi, kterou najdeme na klikách dveří nebo na zpětných zrcátkách.

V kabině to oplývá neotřelostí. Palubní deska je zdobená látkou z koňských žíní a volant je zase z recyklovaného mramoru. Kromě jiného je zde také čtečka otisků prstů nebo digitální přístrojový štít. Uprostřed kabiny je otvor na chytrý telefon, který slouží jako infotainment.

Renault odhalil odvážný koncept nového scénicu, spoléhá nejen na vodík

AutoMoto

Diamant je prototyp, který zůstane v muzeu Renault, ale není důvod ke smutku. Zanedlouho totiž na trh dorazí nový elektromobil nesoucí název Renault 5. Zahájení výroby je naplánováno na rok 2024.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám