Hlavní obsah
Online

Izraelské letectvo drtí Gazu. Připravujeme terén na pozemní operaci, hlásí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izraelci pokračují ve válce proti teroristickému hnutí Hamás, které minulou sobotu překvapivě udeřilo na civilní i vojenské cíle v židovském státě. Svět s napětím sleduje, jak a kdy Izrael zareaguje, odvetná operace v Pásmu Gazy byla kvůli počasí o pár dní odložena. Do oblasti míří druhá americká letadlová loď USS Eisenhower. Izraelská vláda oznámila, že počet obětí útoku Hamásu na jih Izraele překonal 1400. V podvečer izraelské letectvo ohlásilo intenzivní údery na Pásmo Gazy. „Připravujeme terén pro pozemní operaci,“ hlásí jeho velitel Tomer Bar.

Živě: Záběry z GazyVideo: AP

 
Článek

Izrael vyzval civilní obyvatele pásma, aby se evakuovali směrem na jih, podle Izraelských obranných sil se tak ze severu vydaly na cestu statisíce lidí. Mnoho z nich však zůstává v kolonách kvůli zátarasům, které měl na silnice umístit Hamás. Podle Izraele chce hnutí využít Palestince jako živé štíty.

Z obav z humanitární katastrofy v Pásmu Gazy oznámila šéfka Evropské komise Ursula von der Leyenová, že EU s okamžitou platností ztrojnásobí objem humanitární pomoci pro tuto lokalitu, nově to bude 75 milionů eur (1,85 mld. Kč).

Představitelé Izraele informovali USA, že vodovod přivádějící pitnou vodu do Pásma Gazy je opět v provozu.

I osmý den bojů sledují Novinky.cz v podrobné on-line reportáži.

ON-LINE reportáž končí

ON-LINE reportáž z dění v Izraeli a Pásmu Gazy pro dnešek končí, děkujeme za pozornost.

Macron varoval Írán, aby se nezapojoval do války

Francouzský prezident Emmanuel Macron v telefonátu varoval íránského prezidenta Ebráhíma Raísího, aby se Írán neangažoval v konfliktu mezi Izraelem a islamistickým hnutím Hamás, jež ovládá Pásmo Gazy a 7. října podniklo rozsáhlý útok na jižní Izrael. Informovala o tom Macronova kancelář.

Reagoval tak na Raísího vyjádření, že by se konflikt mohl rozšířit, pakliže Izrael neukončí totální blokádu Pásma Gazy. O bezprecedentním útoku Hamásu se Raísí v telefonátu nezmínil.

„Vzhledem ke svým vztahům s Hizballáhem a Hamásem nese Írán v tomto ohledu odpovědnost. Írán musí udělat vše pro to, aby zabránil zažehnutí konfliktu v regionu,“ uvedla Macronova kancelář. Hizballáh je Íránem podporované libanonské šíitské hnutí.

Raketa zasáhla sídlo mírové mise OSN v Libanonu

Mírová mise OSN v Libanonu UNFIL oznámila, že její sídlo v jižní části země zasáhla raketa. V současnosti se zjišťuje, odkud byla odpálena, uvedla mise s tím, že při incidentu nebyl nikdo zraněn.

Napříč severním Izraelem se celý den ozývaly výstražné sirény, které posílaly obyvatele oblasti do krytů. Izraelská armáda uvedla, že pět z devíti raket odpálených z Libanonu sestřelila. Následně ostřelovala oblast, odkud byly odpáleny.

Biden mluvil s Abbásem

Americký prezident Joe Biden telefonicky hovořil s předsedou palestinské samosprávy Mahmúdem Abbásem o humanitární pomoci Pásmu Gazy, které nyní čelí izraelským náletům zahájeným po krvavém útoku islamistického hnutí Hamás na Izrael ze 7. října.

Biden Abbásovi řekl, že spolupracuje s partnery v regionu na tom, aby byly humanitární potřeby doručeny civilistům v Gaze. Šéf Bílého domu to uvedl na síti X. Biden také podle úryvku rozhovoru s americkou televizí CBS News řekl, že USA budou schopny pomáhat Ukrajině i Izraeli a zachovat si přitom své obranné schopnosti.

Izraelské letectvo drtí Gazu. Připravujeme pozemní operaci, hlásí

Izraelské stíhací letouny a drony provádí intenzivní vzdušné údery v Pásmu Gazy, aby zničily co nejvíce hrozeb před případnou pozemní ofenzivou. Uvedl to podle webu The Times of Israel velitel letectva Tomer Bar.

Podle listu Ha'arec izraelské vzdušné síly nyní provádějí s veliteli praporů, které jsou shromážděny u hranice, přelety nad Pásmem Gazy, aby se lépe seznámili s terénem. Bar uvedl, že nyní probíhá také hodně „zásadních“ operací, které nejsou tak medializované.

Foto: Ariel Schalit, ČTK/AP

Kouř po vzdušných úderech na Pásmo Gazy

„Odstraňujeme co nejvíce hrozeb na zemi i ve vzduchu,“ řekl Bar. Dodal, že letectvo bude „agresivně“ dělat vše, co je nutné, aby umožnilo co nejhladší vstup pozemních jednotek, pakliže o tom bude rozhodnuto. „Letectvo bude s pozemními silami pracovat bok po boku,“ slíbil.

„Vojáci bojující na zemi předvedli proti teroristům obrovskou statečnost – v boji těch pár proti mnoha. Také piloti útočných vrtulníků pracovali (v těchto dnech) s odhodláním proti nepříteli, údery dronů zabily mnoho teroristů. Jsme na ně a na záložníky, kteří dokazují sílu pozemních jednotek a letectva, hrdí,“ poznamenal Bar.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Izraelská armáda na hranici v Pásmem Gazy

Armáda se nyní také snaží zajistit, aby si její vojáci v případě pozemní operace zachovali profesionalitu. „Měli by se soustředit na misi, nikoli myslet na pomstu,“ uvedl Ha'arec.

Vzdušné síly se nyní podle Bara soustředí na Pásmo Gazy, kde vládnou teroristé z Hamásu, ale jsou připraveny na „jakýkoliv vývoj, který by mohl nastat na severu“, tedy u hranice s Libanonem.

USA se snaží dostat své občany z Gazy do Egypta

Bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan sdělil, že Spojené státy se snaží zajistit, aby se z Gazy do Egypta bezpečně dostali američtí občané. Těch je v Pásmu Gazy asi 500 až 600, uvedla v sobotu s odvoláním na nejmenovaný americký zdroj agentury AFP.

Podle agentury přechod nyní zůstává zavřený, protože Egypt podmiňuje odchod Američanů z Pásma Gazy doručením humanitární pomoci.

Počet obětí útoku Hamásu na Izrael překonal 1400

Izraelská vláda oznámila, že počet obětí teroristického útoku palestinského Hamásu na jih židovského státu překonal 1400.

Dalších více než 120 lidí ozbrojenci z Hamásu unesli zpět do Pásma Gazy.

Mrtvých vojáků a vojákyň je evidováno 286.

Ministerstvo zdravotnictví v Pásmu Gazy uvedlo, že při odvetných izraelských náletech v uplynulém týdnu zahynulo už na 2450 Palestinců.

Izrael nestojí o válku s Hizballáhem

Izrael nestojí o válku na své severní hranici s libanonským šíitským hnutím Hizballáh, uvedl izraelský ministr obrany Joav Galant.

Egypt o palestinské uprchlíky nestojí

V Káhiře panuje znepokojení, že by izraelské obléhání a bombardování mohlo vysídlit Palestince z Pásma Gazy. Stejně jako jiné arabské státy se Egypt podle agentury Reuters domnívá, že Palestinci by měli zůstat na svých územích.

Úřad egyptského prezidenta Abdala Fattáha as-Sísího uvedl, že Egypt odmítá jakýkoli plán na vysídlení Palestinců „na úkor jiných zemí“ a zdůraznil, že „zajištění vlastní bezpečnosti je pro Egypt nepřekročitelnou linií“.

V praxi to znamená, že Káhira není nakloněna přijetí většího množství palestinských uprchlíků.

Egypt kontroluje hraniční přechod Rafáh, která je aktuálně jedinou potenciální cestou ven z Gazy. Rafáh je ale většinou uzavřený. V sobotu egyptské úřady oznámily, že ho do 17 hodin místního času otevřely. ale jen pro cizince.

Izrael pustil pitnou vodu do Gazy

Představitelé Izraele informovali Spojené státy, že vodovod přivádějící pitnou vodu do Pásma Gazy je opět v provozu. Pro CNN to uvedl bezpečnostní poradce Bílého domu Jake Sullivan.

Izrael opět pustil do Gazy pitnou vodu

Desítky lidí na demonstraci v Praze

Na pražském Václavském náměstí se odpoledne sešly desítky lidí na akci kritizující odvetné kroky Izraele v Pásmu Gazy po útocích ozbrojenců z hnutí Hamás.

Na propalestinské demonstraci se sešly desítky lidí, mezi odpůrci akce byla i Černochová

Propalestinská demonstrace na Václavském náměstíVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Milion obyvatel Gazy opustil domovy

Přibližně milion obyvatel Pásma Gazy musel kvůli válce Izraele s hnutím Hamás opustit domov, uvedl Úřad OSN pro palestinské uprchlíky.

K Fordovi se přidá Eisenhower

K pobřeží Izraele míří druhá americká letadlová loď. Podle stanice ABC News se k USS Ford přesouvá USS Eisenhower spolu s doprovodnými plavidly.

Když o přesunu první letadlové lodi mluvil americký prezident Joe Biden, spojil to s varováním Íránu, aby v současné situaci kolem Izraele „našlapoval opatrně“. Vyslání další letadlové lodi podle ABC News tento vzkaz ještě podtrhne.

USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) je letadlová loď třídy Nimitz, která působí v aktivní službě od roku 1977. Jde o druhé postavené plavidlo této třídy. Loď je pojmenována podle 34. prezidenta USA Dwighta D. Eisenhowera.

Stavbu lodi zahájili 15. srpna 1970 v loděnici Newport News Shipbuilding . Ke křtu a spuštění na vodu došlo 11. října 1975, do služby byla zařazena 18. října 1977 na základně v Norfolku, která je jejím domovským přístavem. Americké námořnictvo objednávalo a nechalo stavět USS Eisenhower jako útočnou letadlovou loď, později ale změnilo zakázku na víceúčelovou letadlovou.

Foto: Us Navy, Reuters

Americká letadlová loď JUSS Dwight D. Eisenhower vyplouvá z námořní základny v Norfolku.

Fiala: Bránit civilistům v odjezdu je zločin

Premiéra Petra Fialu pobouřily informace, že Hamás staví zátarasy na evakuačních trasách a znemožňuje tak civilistům opustit sever Gazy.

„Teroristé z Hamásu musí přestat blokovat evakuační trasy! Bránit civilistům v odjezdu z válečné zóny je zločin. Podporujeme Izrael v jeho úsilí v maximální možné míře chránit civilisty v Gaze,“ napsal na svůj účet na síti X.

Propalestinská demonstrace v Praze

Demonstraci kritizující odvetné kroky Izraele v Pásmu Gazy po útocích ozbrojenců z radikálního hnutí Hamás, která se bude konat v neděli od 16:00 na pražském Václavském náměstí, budou hlídat desítky policistů včetně členů antikonfliktního týmu.

ČTK to sdělil mluvčí pražské policie Jan Daněk. Pražský magistrát podle svého mluvčího Víta Hofmana akci vyhodnotil jako rizikovou, takže na místě budou přítomni úředníci, kteří ji mohou rozpustit.

Demonstraci pořádá občanská iniciativa Ne naším jménem! – Iniciativa za spravedlivý mír na Blízkém východě.

Na propalestinskou demonstraci v Praze dohlédne policie i magistrát

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám