Hlavní obsah
Online

Vymažeme Hamás z povrchu země, hřmí nová izraelská vláda jednoty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Izrael pokračuje v tvrdé odpovědi vůči Hamásu v Pásmu Gazy. Nálety v noci na středu se zaměřily především na město Gaza, kde se Izraelcům podařilo zasáhnout čtvrť kolem mešity Al-Furkán. Tu Izrael označuje za hnízdo teroru. Pátý den bojů sledují Novinky v on-line reportáži.

Živě: Záběry z Pásma GazyVideo: Reuters

 
Článek

Izraelci jsou ve válce proti teroristickému hnutí Hamás, které na zemi překvapivě zaútočilo v sobotu. Na útok Izrael reagoval mimo jiné tím, že povolal až 360 tisíc vojáků v záloze. Na hranici s Pásmem Gazy přisunul tři desítky praporů, které jsou připraveny k okamžité akci.

Izrael už dříve ohlásil, že opět kontroluje hranice s Pásmem Gazy, a oznámil „totální blokádu“ území.

ON-LINE reportáž končí

On-line reportáž z dění v Izraeli a v Pásmu Gazy pro dnešek končí. Průběh konfliktu budou Novinky.cz v on-line reportáži sledovat opět zítra.

Vymažeme Hamás z povrchu země, hřmí nová izraelská vláda jednoty

„Každý člen Hamásu je mrtvý muž,“ prohlásil podle webu Times of Israel izraelský premiér Benjamin Netanjahu před očekávanou pozemní ofenzivou židovského státu v Pásmu Gazy, které už nyní čelí tvrdým vzdušným úderům.

Netanjahu k obyvatelům židovského státu promluvil po boku dosavadního rivala Bennyho Gance a ministra obrany Jo'ava Galanta, aby oznámil vytvoření nové vlády národní jednoty.

„Hamás, Daeš z Gazy, bude vymazán z povrchu země,“ řekl Gallant v narážce na alternativní název takzvaného Islámského státu. „Neexistuje žádná situace, kdy byste zabíjeli izraelské děti a my to jen tak přešli,“ pohrozil teroristům. „To, co se stalo, se židovskému lidu nestalo od roku 1945,“ dodal.

„Naše partnerství povede k jasnému vítězství a změní dosavadní realitu, postavíme se každé výzvě,“ prohlásil Ganc. „Je čas míru a čas války, teď je čas válku,“ dodal.

Netanjahu rovněž prohlásil že to, co provedl Hamás, bylo horší než činy takzvaného Islámského státu. Podpora Spojených států je podle něj pro další boj Izraele zcela zásadní. USA poslaly do oblasti jako projev podpory letadlovou loď, ve čtvrtek navštíví židovský stát šéf americké diplomacie Antony Blinken.

Poplach způsobila lidská chyba

Falešné varování v mobilní aplikaci, které ve středu večer poslalo do krytu miliony Izraelců kvůli domnělému vzdušnému útoku na severu Izraele způsobila podle tamní armády lidská chyba, informuje web Times of Israel. „Byla to chyba, žádný takový pokyn neexistuje,“ oznámila izraelská armáda s tím, že šlo o „lidské selhání“, a nikoliv o kybernetický útok.

Že k žádnému bezpečnostnímu incidentu na severu Izraele ve středu večer nedošlo, potvrdil armádní mluvčí Daniel Hagari. Dodal, že na jihu Izraele bylo poblíž kibucu Zikim identifikováno pět palestinských ozbrojenců. Tři byli zabiti v přestřelce s vojáky, zatímco další dva zřejmě uprchli. Izraelské vzdušné údery v Pásmu Gazy mezitím pokračují.

O raněné teroristy se postará armáda, řekl izraelský ministr zdravotnictví

Ministr zdravotnictví Moše Arbel podle webu Jerusalem Post vydal pokyn izraelským nemocnicím, aby zajaté teroristy neošetřovaly. „Řešení této záležitosti by mělo být svěřeno izraelské armádě nebo bezpečnostní službě Šin bet. Ministerstvo zdravotnictví je samozřejmě připraveno a ochotno těmto orgánům podle potřeby pomoci,“ dodal.

„V těchto těžkých časech by se zdravotnický systém měl plně soustředit ošetřování obětí zločinného masakru a izraelských vojáků a být připraven přijmout další. Ošetřování prokletých a opovrženíhodných teroristů v rámci systému veřejného zdraví tyto snahy výrazně ztěžuje, proto je pod mým vedením systém veřejného zdravotnictví léčit nebude,“ dodal ministr.

Generální tajemník OSN žádá zmírnění blokády Gazy

Generální tajemník OSN António Guterres vyzval Izrael, aby umožnil dodávky potravin, paliva a vody do Pásma Gazy, které čelí bombardování a blokádě.

Nepokoje před nemocnicí u Tel Avivu. Dav nechce ošetřování zajatých teroristů

Před Šebovou nemocnicí u Tel Avivu vypukly nepokoje. Desítky izraelských ultranacionalistů se střetly s tamní ochrankou. Lidé v davu požadovali, aby lékaři neošetřovali zraněné palestinské teroristy, kteří tam podle nich byli převezeni.

Několik lidí bylo podle webu Times of Israel zatčeno. Podle stanice Channel 12 byli již zajatí ranění Palestinci přemístěni na jiné místo. Izraelské ministerstvo zdravotnictví už dříve nařídilo, aby nemocnice posílily bezpečnost, když varovalo před lynčováním teroristů, uvedl web Ynetnews.

„Proč běsní místo toho, aby pomáhali evakuovaným, raněným vojákům izraelské armády?Podněcování nenávisti proti všem Arabům. Jak se cítí arabský lékař, který právě ošetřuje na pohotovosti?“ glosoval nepokoje známý izraelský lékař Hagai Levine.

Palestinci po náletech v Gaze hlásí přes 1100 mrtvých

Palestinské ministerstvo zdravotnictví pod kontrolou Hamásu v nové bilanci hlásí, že při izraelských náletech v pásmu Gazy bylo zabito asi 1100 Palestinců a dalších 5339 bylo zraněno.

Izrael po útocích Hamásu od soboty eviduje přes 1200 zavražděných a přes 3200 raněných, oznámila už dříve tamní média.

Izraelská armáda zároveň uvádí, že na území židovského státu bylo zabito zhruba 1500 palestinských teroristů, oznámil web Times of Israel.

Tři vládní speciály do Izraele

Během 24 hodin odletí tři vládní speciály do Izraele k evakuaci občanů, kteří se chtějí vrátit do Česka. Po jednání vlády to ve středu oznámil premiér Petr Fiala (ODS). Prvním letem se v noci na středu s ministrem zahraničí Janem Lipavským (Piráti) vrátilo 34 Čechů.

Kapacity dosud objednaných speciálů pro repatriaci českých občanů by aktuálně měly stačit pro zhruba 450 lidí. Mluvčí ministerstva zahraničí Daniel Drake odpoledne sdělil, že po rozeslání oznámení o připravovaných repatriacích se počet registrovaných v cestovatelském systému Drozd zvýšil na 250 Čechů v Izraeli.

Krátce po 19:00 vyrazil z vojenského letiště v pražských Kbelích do Izraele druhý repatriační letoun.

Výstraha před teroristy odvolána

Izraelské úřady vyzvaly obyvatele města Ma'alot u hranic s Libanonem, aby se zamkli ve svých domovech. Důvodem byl možný vpád teroristů. Po krátké době byl poplach odvolán.

Vzdušný poplach na severu Izraele

V obcích na severu Izraele znějí výstražné sirény. Izraelská armáda uvedla, že obdržela zprávy o narušení vzdušného prostoru z Libanonu. Podle prvotních zpráv bylo identifikováno 15 až 20 dronů, napsal Ynet.

Foto: Red Alert

Mapa výstražných oznámení na severu Izraele po narušení vzdušného prostoru z Libanonu

„V návaznosti na zprávu týkající se podezření na infiltraci z Libanonu do izraelského vzdušného prostoru jsou všichni civilisté v oblastech, kde se rozezněly sirény, žádáni, aby vstoupili do krytů a zůstali v nich až do dalšího oznámení,“ uvádí mluvčí izraelské armády.

Na sociální síti X se objevují záběry ze severního Izraele poblíž hranice s Libanonem. Jsou na nich vidět lidé prchající do krytů.

Premiér Netanjahu a opoziční lídr Ganc dohodli společnou krizovou vládu

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu (Likud) se dohodl s lídrem opozice Bennym Gancem (koalice Národní jednota) na krizové vládě národní jednoty pro období války Izraele s palestinským hnutím Hamás.

Vznikne takzvaný „malý válečný kabinet“, který bude přímo řídit válku a ve kterém budou pouze Netanjahu, ministr obrany Jo'av Galant a Ganc, informuje web Times of Israel. Jako pozorovatelé v rámci „malého válečného kabinetu“ budou fungovat bývalý šéf izraelského generálního štábu Gadi Eizenkot a ministr pro strategické záležitosti Ron Dermer.

Vedle stávajících ministrů silových resortů bude v kabinetu pět členů Gancovy politické koalice – samotný Ganc, Eizenkot, poslanec Gideon Sa’ar a dva další, kteří budou teprve určeni. V kabinetu bylo zatím ponecháno místo pro opozičního vůdce Ja'ira Lapida, jenž odmítl vstoupit do vlády, pokud v ní zůstanou krajně pravicové strany Náboženský sionismus a Ocma le-Jisra'el.

Bylo také dohodnuto, že během války nebudou v Knesetu prosazovány žádné zákony ani vládní usnesení, které by nesouvisely s řízením války, podotkl web Times of Israel.

Od našeho zvláštního zpravodaje

Izraelský Aškelon se ve středu odpoledne opět ocitl pod raketovou palbou. Jedna z raket zasáhla obytný dům. Podle dostupných informací se obyvatelé stihli včas schovat do krytu

Na obytný dům v izraelském Aškelonu dopadla raketaVideo: exkluzivně pro Novinky.cz, Jiří Forman, Aktu.cz

Jen první den války připravil Izrael o tři miliardy šekelů

Náklady na válku se odhadují na miliardy, ekonomika na jihu se bude vzpamatovávat léta. Podle úředníků ministerstva financí jsou zničeny celé komunity s vypálenými domy, infrastrukturou a zemědělskými poli, některé z nich nelze opravit a ztráta příjmů bude citelná i v budoucnu. Jen během prvního dne dosáhly škody tří miliard šekelů, uvedl podle Ynet vysoce postavený úředník ministerstva.

Izraelské bombardování zabilo i devět zaměstnanců OSN

Úřad OSN pro palestinské uprchlíky na Blízkém východě (UNRWA) ve středu oznámil, že mezi více než tisícovkou obětí izraelského bombardování Gazy je i devět jeho zaměstnanců. Jde o souhrnný počet obětí od soboty.

Repatriační letadlo pro Čechy

Pro Čechy, kteří po teroristických útocích palestinských radikálů uvázli v Izraeli, vyrazí v nejbližších hodinách do Tel Avivu druhý repatriační letoun. Na sociální síti X to potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti). Další lety podle něj budou následovat. Prvním se vrátilo v noci 34 lidí společně s  Lipavským, který v úterý do Izraele dorazil z ministerského zasedání Evropské unie a Rady pro spolupráci arabských států Zálivu v Ománu.

Pro Čechy v Izraeli vyrazí další repatriační let

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám