Hlavní obsah
Online

Studio Novinek: Senát schválil všechny tři Pavlovy kandidáty na ústavní soudce

Senát ve středu jednoznačnou většinou schválil nominaci tří kandidátů na ústavní soudce. Prezident Petr Pavel navrhl někdejšího předsedu Nejvyššího správního soudu Josefa Baxu, profesora ústavního práva Jana Wintra a bývalou šéfku Soudcovské unie Danielu Zemanovou. Jednání sledovaly Novinky on-line v jednacím sále i moderátor Michael Rozsypal ve studiu s hosty.

Živě: Senát hlasuje o jmenování nového ústavního soudceVideo: Novinky

 
Článek

Průběh jednání s Novinkami sledoval a komentoval ústavní právník Jan Kysela, hostem byl i senátor Tomáš Goláň.

Tři Pavlovi adepti obsadí místa po Jaroslavu Fenykovi, Janu Filipovi a Miladě Tomkové, jejichž mandát skončil 3. května.

Senátní výbor pro lidská práva podpořil všechny, ústavně-právní výbor pouze Wintra, zatímco Zemanová s Baxou členy výboru údajně nepřesvědčili. Plénum ale zvolilo všechny velkou většinou.

ON-LINE přenos je u konce

Vážení čtenáři, středeční on-line přenos i živé studio Michaela Rozsypala z jednání Senátu o ústavních soudcích je u konce. Děkujeme za pozornost.

Kysela: Prezident už vybírá další ústavní soudce

4. června končí mandát dalšímu ústavnímu soudci Vladimíru Sládečkovi. Kdo by mohl být kandidátem na jeho místo, zatím není jasné. Podle prezidentova poradce a ústavního právníka Jana Kysely už ale prezident Pavel absolvoval nějaké schůzky s kandidáty a očekává se zveřejnění jména v brzké době.

„Prezident chtěl počkat, jak to dnes dopadne. Myslím, že má za sebou setkání s několika dalšími případnými kandidáty, mezi nimiž si měl vybírat. V nejbližších dnech svou volbu oznámí panu předsedovi Senátu a následně Senátu jako celku,“ přiblížil v rozhovoru pro Novinky Kysela.

Na celé video se podívejte níže:

Jan KyselaVideo: Novinky

Baxa: Nejsem bořitel pořádků. Přestal jsem se vyznávat v tvrzeních senátora Goláně

„Nejsem bořitel pořádků,“ odmítl v rozhovoru pro Novinky Josef Baxa.

Ten zároveň mluvil o výtkách na jeho osobu od senátora Tomáše Goláně. „Přestal jsem se vyznávat v tvrzeních pana senátora. Zmiňoval nějaké náznaky, o kterých mi ani neřekl, odkud je má,“ uvedl s tím, že mu senátor neřekl konkrétní výtky ani mezi čtyřma očima. „Byly to spíš takové spekulace. Nedokázal jsem z toho vypreparovat něco, na co bych pak reagoval,“ podotkl.

Celý rozhovor si poslechněte níže:

Josef Baxa Video: Novinky

Zemanová: Cítila jsem se v defenzivě a grilovaná. Proces výběru byl přehlednější než u minulého prezidenta

„Cítila jsem se, že jsem byla trvale pouze v defenzivě, to nikdy není dobrý pocit. Málokdy pak působíte jako sebevědomý ústavní soudce,“ hodnotila proces výběru ústavních soudců Daniela Zemanová. Ta přiznala dokonce i to, že při jednání na výborech se cítila „grilovaná“.

Senátoři ji nakonec ve středu schválili ústavní soudkyní. Zároveň hodnotila, že podle ní byl proces výběru přehlednější než u minulého prezidenta Miloše Zemana.

Na celý rozhovor se podívejte níže:

Daniela ZemanováVideo: Novinky

Do naha jsem se nesvlékal, hodnotil debatu se senátory Wintr

Jednání v rozhovoru pro Novinky následně hodnotili i jednotliví kandidáti na ústavní soudce. „Působilo na mě velmi dobře,“ řekl Jan Wintr. „Jsem rád za debatu, která probíhala,“ zdůraznil.

„Dal jsem poměrně plastickou představu o tom, jak uvažuji o Ústavě. Ale že bych měl pocit, že by otázky mého soukromí byly nějak nepřiměřeně propírány, to se nedělo. Do naha jsem se tedy nesvlékal,“ komentoval debatu se senátory.

Na celý rozhovor se podívejte níže:

Jan Wintr ve studiu Novinky.cz před vyhlášením tajné volbyVideo: Novinky

Pavel: Podařilo se nám zajistit plnohodnotné fungování Ústavního soudu

„Podařilo se nám naplnit první díl naší společné ústavní odpovědnosti - zajistit plnohodnotné fungování Ústavního soudu,“ uvedl ve vyjádření pro média prezident Petr Pavel.

Ocenil veřejnou diskuzi kolem nominací. „Právě různorodost názorů je známkou fungující demokracie,“ zdůraznil.

„Mým cílem bylo, aby byl proces výběru ústavních soudců transparentní a zakládal se na posuzování odborných kritérií, nikoli politických tlaků. Jsem přesvědčený, že Daniela Zemanová, Jan Wintr i Josef Baxa jsou zárukou, že Ústavní soud bude složený z různorodých osobností s vysokou morální integritou, kompetencí a schopností odolávat všem možným tlakům,“ dodal prezident, který ve středu ze Senátu odešel předčasně, protože odjížděl na zahraniční cestu do Rakouska.

Vystrčil: Svědčí to o tom, že výběr byl dobrý a zodpovědný

„Jsem rád, že to tak dopadlo,“ řekl novinářům po schválení kandidátů šéf Senátu Miloš Vystrčil. Podle něj hlasování ve školském výboru naznačovalo, že kandidáti mají u senátorů podporu.

„Svědčí to o tom, že výběr byl dobrý a zodpovědný. Byli posuzováni kandidáti a jejich kvalita,“ zdůraznil.

V červnu končí mandát dalšímu ústavnímu soudci. Vystrčil uvedl, že návrh, kdo by jej mohl nahradit, od prezidenta zatím nezná. „Ale měli bychom ho dostat co nejdříve,“ uvedl s tím, že kdyby ale měsíc nebo dva chyběl jeden ústavní soudce, nic se neděje.

Na rozhovor pro Novinky se podívejte ve videu níže:

Miloš VystrčilVideo: Novinky

Proces byl náročný. Kandidáti senátorům poděkovali

„Mám radost z vašeho hlasování, velmi děkuji za vaši podporu. Každé slovo, které jsem řekl, platí a nehodlám z nich nic slevit. Bez ohledu na tento výsledek mám radost, že tomu nepředcházela lhostejnost, ale velká veřejná i zdejší legitimní debata,“ komentoval Baxa.

Za schválení nominace poděkoval i Wintr. „Vnímám funkci jako velký závazek a budu se ze všech sil snažit naplnit to, co jsem v Senátu říkal,“ slíbil.

„Děkuji za vaši podporu. Máte mé slovo, že ji nezklamu. Budu k funkci přistupovat s odpovědností a pokorou, jak jsem slíbila. Děkuji za proces, který tomu předcházel. Nominační proces má být náročný a byl náročný,“ upozornila Zemanová.

Senát schválil všechny tři Pavlovy kandidáty na ústavní soudce

Senát schválil všechny tři kandidáty, které navrhl prezident Petr Pavel, na ústavní soudce.

Josef Baxa dostal 63 hlasů, Jan Wintr 64 hlasů a Daniela Zemanová 59 hlasů z odevzdaných 79 hlasů.

Pauza skončila

Pauza během projednávání Senátu skončila. Senátoři se dozvědí, zda schválili nominace tří kandidátů prezidenta Pavla.

Senátoři mají pauzu

Senátoři mají pauzu na tajnou volbu, poté následuje obědová pauza. Na plénum se tedy znovu vrátí ve 14 hodin, kdy se dozvědí, zda v tajné volbě schválili všechny tři kandidáty na ústavní soudce, které navrhl prezident Pavel.

Kysela: Selektovali jsme pro prezidenta kandidáty na ústavní soudce, bylo to naše zadání

„Selektovali jsme je (kandidáty), protože k tomu nás prezident republiky povolal. Takové bylo zadání. Vytvářeli jsme svůj seznam, proti první fázi výběru těch tří kandidátů, protože prezident měl za to, že by neměl být vystaven situaci jako minulí prezidenti, že otálí s nominacemi na Ústavní soud,“ uvedl v rozhovoru pro Novinky ústavní právník a poradce prezidenta Jan Kysela.

„Pokud prezident republiky nastupuje 9. března a ví, že na začátku května končí tři soudci, tak má pocit, že má udělat vše pro to, aby na začátku května nebo co možná nejdříve poté byla ta tři místa obsazena. Když chybí tři soudci, tak to vede k výraznému nápadu pro zbytek Ústavního soudu. To je hlavní zadání a tomu se snažíte vyhovět tím, že v tomto pro mě různorodém, pro někoho homogenním panelu vytváříte seznam, který měl více než 30 lidí. Z toho jsme prezidentu doporučili trojici těchto lidí,“ vysvětlil.

Zároveň Kysela komentoval proces výběru. „Nejsem si jistý, jestli bych, kdyby se mě prezident ptal, mu doporučil vystupovat takto transparentně. Někomu to může připadat, že je to cinklé, celé divné, a naznačuje to spiknutí,“ upozornil.

„Zdá se mi, že doporučující stanovisko výboru pro lidská práva trochu pozměnilo atmosféru v Senátu, a zdá se mi, že i výsledky jednání jednotlivých senátorských klubů, které jednotliví kandidáti navštívili v úterý, naznačují, že nedoporučující stanovisko ústavně-právního výboru nebude Senátem následováno,“ hodnotil atmosféru v horní komoře parlamentu.

Na celý rozhovor se podívejte níže.

Jan Kysela ve studiu Novinky.czVideo: Novinky

Kovářová: Nezajímá mě, co si o tématu myslí veřejnost

„Mě nezajímá, co si myslí veřejnost o tom, co tady dneska rozhodujeme,“ prohlásila během jednání na plénu senátorka Daniela Kovářová.

Na její slova reagují politici. „Paní senátorko, všechny senátorky a senátoři byli do těchto lavic zvoleni právě díky hlasům lidí, kterým jsme odpovědní,“ upozornili na Twitteru například zástupci senátorského klubu ODS a TOP 09.

Senátoři odpověděli na otázky Kovářové

„Všechny tři otázky - právo na hotovost, manželství jako svazek muže a ženy nebo korespondenční volba jako součást ústavy - jsou věci, které bych nerad komentoval. Promiňte, ale nedostanete ode mě odpověď na otázky,“ řekl Baxa na dotaz Kovářové.

„Co bude nebo nebude v Ústavě, je věcí vás ústavodárců. Ústavní soud z toho bude vycházet,“ odpověděl Wintr senátorce.

Vystrčil: Způsob výběru kandidátů nesmí mít vliv na to, zda jsou vhodní

„S výměnou prezidenta tu vznikla představa, že se vším budeme souhlasit, ale to ústava nepředpokládá. Nám nepřísluší, abychom do hodnocení navržených započítávali i to, jakým způsobem byl učiněn výběr. Nesmí to mít vliv na to, jestli je člověk vhodný, nebo nevhodný,“ zdůraznil na plénu šéf Senátu Miloš Vystrčil.

NačítámNačíst starší příspěvky

Reklama

Výběr článků

Načítám