Hlavní obsah

Změna. Armáda nekoupí tři izraelské Herony, ale přes 200 menších dronů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká armáda ustoupila od záměru nyní pořídit trojici středních bojových dronů Heron 1 od izraelské společnosti IAI za 2,7 miliardy korun. Místo toho nakoupí více než 200 menších bezpilotních strojů. Činí tak prý na základě „poznatků ze současného bojiště“.

Foto: Foto IAI

Izraelský bezpilotník Heron 1.

Článek

„Na základě poznatků ze současného bojiště (rusko-ukrajinská válka - pozn. red.) navrhla armáda změnu pořadí nákupů bezpilotních systémů. Místo třech středních taktických dronů pořídí přes 200 menších dronů, a to od malých kvadrokoptér po dvacetikilogramové prostředky s dlouhou vytrvalostí. Původně plánované střední taktické drony budou pořízeny až následně,“ uvedla v pondělí armáda v tiskové zprávě.

„Probíhající ruská invaze na Ukrajinu je významná nejen svým rozsahem, ale i paletou schopností, kterou obě strany používají, což mělo na naše hodnocení vliv,“ přiblížil ředitel sekce zpravodajského zabezpečení AČR Roman Hyťha.

Menší drony mají putovat primárně k 4. brigádě rychlého nasazení, 7. mechanizované brigádě výsadkářům do Chrudimi, ale do výbavy je má dostat i řada dalších útvarů. V současné době vojáci mají například drony Raven, Puma či Scan Eagle.

„Z pohledu jednotek půjde zejména a citelné kvantitativní navýšení toho, čím už armáda disponuje, byť dojde k rozšíření o nové typy. Základní výhodou dronů kategorie mikro a mini je, že poskytují veliteli situační přehled na bojišti v čase, kdy on to zrovna potřebuje. Jejich použití pro velitele tak není o moc těžší, než když si vyndá dalekohled z batohu,“ přiblížil podplukovník Petr Čeklovský ze sekce zpravodajského zabezpečení AČR.

Spory ohledně Heronů

Záměr nakoupit bez výběrového řízení pro českou armádu izraelské drony Heron 1 už od počátku budil vášně. Experti upozorňovali například na to, že stroje patří ke starším typům, kterých se řada armád již zbavuje. Kritika se na resort obrany snesla také za cenu, kdy se původně hovořilo o 1,5 miliardy korun za trojici dronů, následně se ale cenovka zvedla kvůli nákupu výzbroje na konečných 2,7 miliardy korun.

Armáda ale kritiku odmítla s tím, že jde o ozkoušený stroj, který jako jediný splnil požadavky českých vojáků. Deník Právo v polovině dubna upozornil, že vyjednávání s izraelskou firmou neprobíhají hladce.

Náklady na pořízení menších dronů mají být menší než v případě středních Heronů.

Česká armáda má zálusk i na turecké drony

Domácí

Reklama

Výběr článků

Načítám