Hlavní obsah

Polsko chce zvrátit „skandální“ doporučení MOV pustit Rusy do soutěží. Češi to vidí stejně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Doporučení Mezinárodního olympijského výboru (MOV) pustit Rusy do sportovních soutěží ve středu ostře odmítlo Polsko. Poláci se podle premiéra Mateusze Morawieckého pokusí vytvořit koalici států požadujících změnu doporučení. S návrhem MOV zásadně nesouhlasí ani česká Národní sportovní agentura (NSA). A nezamlouvá se ani samotným Rusům.

Foto: Laurent Gillieron, ČTK/AP

Šéf MOV Thomas Bach

Článek

„Vybudujeme koalici států, které budou společně požadovat, aby MOV toto špatné a nesprávné rozhodnutí stáhl,“ citovala polského premiéra agentura Reuters.

Morawiecki, který doporučení označil za skandál a zradu skutečného sportovního ducha, by mohl se svým návrhem uspět například u českých sousedů.

Doporučení olympijského výboru vydané v době, kdy Rusko dál útočí na Ukrajinu, zjevně zklamalo českého prezidenta Petra Pavla či ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti).

„Pan (Thomas) Bach (předseda MOV; pozn. red.) je dlouhodobě znám svými proruskými názory. Mě to doporučení zklamalo,“ uvedl prezident.

Poznamenal, že Rusko a Bělorusko používají sportovce jako nástroje propagandy. „Rusko by mělo být vystaveno mezinárodní izolaci, dokud se nevrátí k respektu k základním normám mezinárodního práva,“ uvedl Pavel.

MOV doporučil svazům návrat sportovců z Ruska a Běloruska

Válka na Ukrajině

„Nesmíme zavírat oči před realitou. Ruský sport je centrálně řízen z Kremlu. Ruský režim neví, co je to fair play; jeho sportovci na olympiádu nepatří,“ konstatoval Lipavský, který hodlá situaci dále řešit s českým olympijským týmem.

Stejně odmítavě se k návrhu staví i Národní sportovní agentura. „Postoj České republiky vůči účasti ruských a běloruských sportovců je od začátku války stejný – dokud probíhá ruská agrese, žádní sportovci zemí, které agresi vyvolaly, se nemohou účastnit vrcholných sportovních akcí, natož pak olympijských her,“ uvedl v reakci na stanovisko MOV předseda NSA Ondřej Šebek s poukazem na skutečnost, že velké mezinárodní sportovní svazy přítomnost ruských sportovců nadále odmítají.

„MOV jde úplně opačným směrem a naopak nabádá svazy, aby ruské sportovce do soutěží pustily. To považujeme za nepřijatelné a budeme usilovat o změnu postoje MOV,“ dodal.

MOV doporučil mezinárodním sportovním federacím, aby umožnily návrat neutrálních ruských a běloruských sportovců do soutěží.

Trochu paradoxně za to sklidil kritiku i od Rusů. Ti kvůli nastaveným kritériím označili postoj MOV za diskriminační a za frašku. Sportovci všech zemí by podle nich měli mít stejné podmínky, uvedl šéf Ruského olympijského výboru Stanislav Pozdňakov.

Výběr článků

Načítám