Hlavní obsah

Augustín má dostat od DPP milionovou odměnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý ekonomický náměstek pražského dopravního podniku (DPP) Matej Augustín, obviněný v kauze Dozimetr jako jeden z lidí, kteří měli manipulovat veřejnými zakázkami, má nárok na odměnu 1,368 milionu korun. Dozorčí rada podniku nyní řeší, zda částku vyplatit nebo čelit případnému soudnímu vymáhání. To by mohl DPP prohrát a přijít o ještě více peněz, jak jako první napsal server Seznam Zprávy.

Foto: Michaela Říhová, ČTK

Policisté přivádějí k soudu Mateje Augustína.

Článek

„Chceme mít jistotu, že to skutečně musíme udělat, že nejsou cesty, jak si jinak vykládat stanovy společnosti, než že odměna musí být vyplacena,“ řekl Právu člen dozorčí rady DPP Jan Lička (piráti).

Augustínovi náleží odměna podle smlouvy uzavřené s dopravním podnikem. Jeden z úkolů, podle kterého se odvíjí její výše, souvisí například s vypracováním návrhu, jak financovat první část stavby metra D. Měl také přijít s řešením online systému dohledu nad tramvajemi nebo zajistit analýzu odbavovacího systému.

Ve smlouvě však není výslovně uvedeno, že by v případě jakéhokoli poškození podniku neměl na finanční odměnu nárok. Proti jeho zájmům však podle závěrů vyšetřovatelů Augustín jednal.

STAN si oddychl, po roku afér čekal větší katastrofu

Komunální volby

„Nepočítalo se s tím, že ti lidé budou morálně sporní. Odměny představenstva jsou nastaveny na základě plnění cílů – kilometrů postavených kolejí, uspořených peněz–, ale nikoli na základě etických standardů. Takovou podmínku smlouvy neřešily,“ uvedl Lička.

Případné poškození dobrého jména se podle něj prokazuje právně velmi komplikovaně, dokud nedošlo k verdiktu soudu.

Dopravní podnik nyní řeší, za jakých podmínek tuto částku Augustínovi nevyplatit. Hrozí však, že by mohl odměny vymáhat soudní cestou.

Mohlo by to být ještě víc

Cest, kterými se DPP může vydat, je několik. Některé hlasy v dozorčí radě žádají uhrazení odměny, aby pak dopravní podnik neplatil ještě vyšší sumu zatíženou úroky z prodlení, které by Augustín dostal, pokud by se začal soudit a následně uspěl. Úrok by mohl činit i patnáct procent za rok.

Soud Redlovu nesvéprávnost neřešil. Využil formální chybu

Krimi

Právníci dopravního podniku možnost soudních tahanic nevylučují. Naopak upozornili, že by se finální suma mohla podstatně zvýšit kvůli inflaci.

„Budeme si muset říct, zda do toho rizika půjdeme, protože nemůžeme předjímat rozhodnutí soudu. Může se stát, že pan Augustín bude shledán nevinným, a pak by si mohl peníze nárokovat zpět. Čím déle budeme peníze zadržovat, tím vyšší bude mít nárok na úroky z prodlení,“ uvedl Lička.

Někteří členové dozorčí rady ale odměnu Augustínovi vyplatit nechtějí.

„Udělám vše, aby odměny nedostal. Požádáme soud, aby vzal spornou částku do úschovy. V takovém případě na ní sankce a úroky nenabíhají,“ sdělil MF DNES náměstek pražského primátora a předseda dozorčí rady DPP Adam Scheinherr. Členové dozorčí rady se sejdou začátkem října, kdy si vyslechnou názory právníků a k věci zaujmou již definitivní stanovisko. Právníci chtějí také přeformulovat smlouvy, které budou obsahovat podmínky, za kterých nárok na odměnu nevznikne.

Scheinherr podal trestní oznámení na Augustína, následně ho pustil do další společnosti

Domácí

Matej Augustín, dlouholetý přítel zlínského podnikatele Michala Redla, nastoupil do dopravního podniku v prosinci 2019 na doporučení exnáměstka pražského primátora Petra Hlubučka. Podle vyšetřovatelů ho organizovaná skupina cíleně dosadila na vysoký post ve společnosti, aby tam manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky.

Reklama

Výběr článků

Načítám