Hlavní obsah

Apple začal prodávat novou konkurenci Windows za 350 korun

Novinky, zgl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost Apple začala tento týden prodávat prostřednictvím svého internetového obchodu Mac App Store nový operační systém OS X Mountain Lion. Novinka, která vyjde v přepočtu na necelých 350 korun, bude konkurovat především Windows od Microsoftu.

Foto: Apple

Ukázka operačního systému OS X Mountain Lion

Článek

V pořadí již devátá verze operačního systému od Applu přináší proti předchozí generaci více než 200 nových funkcí a vylepšení, včetně zcela nové aplikace Zprávy, Oznamovacího centra, celosystémového sdílení, integrace Facebooku, Diktování, funkce Power Nap, zrcadlení přes AirPlay, herního portálu Game Center a vylepšeného zabezpečení Gatekeeper.

Foto: Apple

Aplikace Zprávy

OS X Mountain Lion integruje v základu také službu iCloud, kterou již znají uživatelé mobilních přístrojů od Applu. Ta umožňuje uživatelům uchovávat jejich kontakty, aplikace a veškerá další data na webu. Přistupovat k nim je možné nejen z počítače, ale i z tabletu iPad, chytrého telefonu iPhone či multimediálního přehrávače iPod.

Foto: Apple

Internetový prohlížeč Safari

Služba iCloud funguje velice jednoduše. Stačí do aplikace iCloud zadat přihlašovací jméno a heslo z účtu u Applu a program sám zajistí hladkou integraci s používanými aplikacemi. Synchronizace mezi různými zařízeními přitom bude fungovat automaticky přes internet, tedy bez nutnosti připojovat tablet nebo telefon k počítači.

Foto: Apple

Herní portál Game Center

„Tempo inovací platformy Mac je ohromné, OS X Mountain Lion přichází jen rok po mimořádně úspěšném vydání systému Lion. S integrovaným iCloudem a novým Oznamovacím centrem, Zprávami, Diktováním, integrací Facebooku a dalšími funkcemi je to zatím nejlepší verze OS X,“ neskrýval své nadšení z novinky šéf marketingu společnosti Apple Philip Schiller.

Popularitu Windows Apple nepřekonal

Na Windows je ale zatím operační systém od Applu krátký. Podle statik StatCounteru za měsíc červen má Windows 7 50,2% světový podíl. Druhá příčka patří nesmrtelným XPčkám (29,91 %). Visty se pak svým podílem (8,32 %) pomalu přibližují operačnímu systému Mac OS X od Applu (7,05 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v globálním měřítku (červen 2011 - 2012)

Nadpoloviční většinu získaly sedmičky také ve statistikách v rámci České republiky (50,16 %), přičemž pořadí ostatních systémů se nezměnilo. Druhé místo patří XPčkám (34,61 %), třetí Vistám (9,26 %), čtvrté Mac OS X (2,77 %) a páté Linuxu (1,75 %).

Foto: StatCounter

Popularita operačních systémů v České republice (červen 2011 - 2012)

Již letos v říjnu by ale mohl se statistikami zamávat příchod nového operačního sytému Windows 8. Microsoft totiž u osmiček nabídne cenově zvýhodněný přechod už za necelých tisíc korun. A to i ze starších verzí systému, než jsou sedmičky. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám