Hlavní obsah

Severní Korea chce v dubnu vypustit družici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang
Aktualizováno

KLDR plánuje vypustit v dubnu družici, která by sledovala Zemi. Tento krok může být porušením rezoluce Rady bezpečnosti OSN. Severní Korea nemá právo provádět testy raket dlouhého doletu. Panují obavy, že hlavním motivem Severokorejců je vývoj mezikontinentálního nosiče pro jaderné hlavice, uvedla CNN.

Foto: Profimedia.cz

Nový severokorejský vůdce Kim Čong-un

Článek

Severokorejská tisková agentura KCNA oznámila, že raketa by měla odstartovat mezi 12. a 16. dubnem. Připomenula by tak 100. narozeniny Kim Ir-Sena, který byl prvním komunistickým vůdcem v čele země a vlastně zakladatelem dynastie.

Spojené státy reagovaly slovy, že za těchto okolností si lze jen těžko představit, že by Severokorejcům předaly dříve dohodnutou potravinovou pomoc. "Pokud raketa odstartuje, je velmi těžké si představit, že můžeme pokročit ve vztazích s režimem, v nějž nemáme žádnou důvěru a který porušuje vlastní mezinárodní závazky," uvedla mluvčí ministerstva zahraničí Victoria Nulandová.

Na dodávkách potravin se USA s KLDR dohodly koncem února a stalinistický režim se výměnou zavázal ke zmrazení svých jaderných aktivit a moratoriu na testy raket.

Severní Korea zkoušela vypustit satelity už v minulosti. Naposledy v roce 2009. Rada bezpečnosti to tehdy odsoudila jako skrytý test nosiče.

KLDR pouze oznámila, že satelit úspěšně vypustila a že vysílal vojenské pochody, ale žádná jiná země to nepotvrdila. Podle zahraničních expertů raketa přeletěla Japonsko a zřítila se. Uletěla 3200 kilometrů. Z tohoto hlediska lze vypuštění chápat jako úspěšný test balistické rakety.

Tentokrát KLDR uvedla, že vybrala takovou dráhu, aby trosky nižších stupňů rakety neohrozily sousední země.

Reklama

Výběr článků

Načítám