Hlavní obsah

Asad chce skončit s násilnostmi, Homs ale ostřeluje dál

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek
Aktualizováno

Syrská armáda zahájila v úterý kolem šesté ráno místního času (pět hodin SEČ) další ostřelování města Homs z děl a raketometů. V pondělí si tato střelba vyžádala 50 mrtvých. Útok byl podniknut krátce předtím, než do Sýrie dorazil ruský ministr Sergej Lavrov. Asad mu řekl, že chce násilnosti zastavit.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Syrská armáda si udělala z města Homs jeden veliký terčVideo: Reuters

 
Článek

Obyvatelé Homsu se podle zpravodaje BBC Paula Wooda už při pondělní dělostřelecké palbě na celé město báli, že do Homsu vtrhnou pozemní vojska. Úterní palba tento strach ještě zvětšila. [celá zpráva]

Od víkendu si ostřelování města vyžádalo na tři sta lidských životů. Jeden z protivládních aktivistů podle CNN uvedl: "Jsme  masakrováni."

Rusové jednají

V úterý ministr zahraničí Sergej Lavrov přijel do Damašku, kde jej vítaly tisíce Syřanů. Sešel se s prezidentem Bašárem Asadem. Spolu s ním se rozhovorů zúčastnil také šéf ruské zahraniční rozvědky Michail Fradkov, uvedla ČTK.

Lavrov uvedl, že je třeba, aby Arabové žili v míru. Asad mu podle vyjádření ruské strany odpověděl, že chce násilnosti zastavit.

Vysocí emisaři Kremlu přijeli do Damašku v době vystupňované ofenzivy vládních sil proti revoluční baště Homsu, po níž své velvyslance ze země stáhly USA, Británie, Francie, Itálie, Španělsko i státy Perského zálivu.

Lavrov do Damašku dorazil tři dny poté, co Rusko s Čínou zablokovalo v Radě bezpečnosti OSN přijetí rezoluce odsuzující syrský režim za represe vůči opozici. [celá zpráva]

Ruští komentátoři se domnívají, že Moskva po vetu může v Damašku říkat, že Rusko učinilo vše, co se dalo. Šéfredaktor listu Rusko v globální politice Fjodor Lukjanov se domnívá, že Lavrovův úkol je dát Asadovi najevo, že "bez viditelné změny se musí bez ohledu na pozici Ruska připravit na vnější vojenská opatření".

Asma Asadová stojí za manželem 

Manželka syrského prezidenta Bašára Asada se poprvé od zahájení syrských protestů veřejně zastala svého manžela. V e-mailu zaslaném britskému listu The Times řekla, že prezident stojí v čele celého státu a že není prezidentem žádné kliky.

"První dáma za ním v této roli stojí," uvádí Asadová, která je na rozdíl od manžela sunnitka, jenž je alávita. Vzkaz je vůbec prvním kontaktem syrské první dámy se sdělovacími prostředky od loňského března, kdy nepokoje začaly.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám