Hlavní obsah

Slovákům chybějí stávkující lékaři, žádají o pomoc Česko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České ministerstvo zdravotnictví obdrželo od Slovenska žádost, aby poskytlo lékaře na uvolněná místa ve slovenských nemocnicích. Na Slovensku totiž vrcholí protestní akce podobná českému Děkujeme, odcházíme. Tamním lékařům v úterý vyprší dvouměsíční výpovědní lhůta. Ministr Leoš Heger (TOP 09) v České televizi uvedl, že na Slovensku by v případě potřeby mohli pomoci vojenští lékaři.

Foto: Profimedia.cz

Ze sedmi tisíc slovenských lékařů podaly v rámci protestní akce dva tisíce výpověď

Článek

České ministerstvo již žádost předalo 11 fakultním nemocnicím, které řídí, což potvrdili i jejich ředitelé. Volné lékaře ale prý k dispozici nemají, odchody by narušily provoz nemocnic.

Zatímco ministerstvo žádost rozeslalo dál, šéf Lékařského odborového klubu (LOK) Martin Engel, který velel protestní akci Děkujeme, odcházíme, vyzval české lékaře, aby nebyli stávkokazi a na Slovensko neodcházeli.

"Vyzvali jsme dnes české lékaře, aby zůstali solidární se slovenskými kolegy ve výpovědích a nereagovali na pobídky zastoupit je ve slovenských nemocnicích. Za požadavky slovenských nemocničních lékařů na spravedlivé hodnocení plně stojíme," řekl Engel, který slovenským kolegům při organizaci protestů radí. V době českých protestů vydaly slovenské odbory k tamním lékařům podobnou výzvu

I v Česku je lékařů nedostatek

Největší výpadky na Slovensku hrozí v oborech anesteziologie, neonatologie a chirurgie. Podle šéfky Asociace nemocnic a ředitelky Fakultní nemocnice Plzeň Jaroslavy Kunové má ale i Česko v těchto oborech málo pracovníků. "Možná nějaký chirurg, kdyby chtěl, což zatím vypadá, že žádný nechce," řekla k situaci plzeňské nemocnice. I kdyby ale chirurgové na Slovensko šli, bez anesteziologů operovat stejně nemohou, dodala.

Také ředitel pražské Fakultní nemocnice Královské Vinohrady Marek Zeman uvedl, že v žádaných oborech nemůže lékaře uvolnit. Nechal se však slyšet, že "předložili žádost přednostům a primářům". Zatím prý bez odpovědi.

Pražská Fakultní nemocnice Bulovka podle ředitele Petra Zajíce výzvu řeší. Ředitel napsal ministerstvu, že by rád vyhověl, ale zřejmě to nebude možné. Bulovka byla na jaře hodně zasažena odchody lékařů v akci Děkujeme, odcházíme a ředitel je rád, že nyní se mu podařilo situaci stabilizovat. "Můžeme se lékařů zeptat, ale vzhledem k zajištění provozu naší nemocnice nepředpokládám nějakou výraznou pomoc," řekl Zajíc.

Slovensko vyhlásilo stav nouze

"My na žádost ministerstva odpovíme negativně, protože v těchto třech oborech na tom nejsme zrovna úplně dobře," řekl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové profesor Roman Prymula. Nemocnici chybějí zejména neonatologové a anesteziologové. "Pokud by lékař z těchto oborů přišel s tím, že chce na Slovensko, jednoznačně by to u nás narušilo provoz. Dotyčný by musel zvažovat, jestli chce přejít na nové pracoviště na Slovensku, nebo zůstat tady," shrnul ředitel.

Slovenská vláda po vyhlášení nouzového stavu může v 16 nejvíce ohrožených nemocnicích povolat do služeb i odcházející doktory. Ze 7000 lékařů jich výpovědi dalo 2000, část je už stáhla, v úterý trvalo na výpovědi 1600 doktorů. Některá zdravotnická zařízení už ohlásila, že pracovní povinnost zdravotníkům nařídí, další čekají na to, zda doktoři od protestu ustoupí.

Reklama

Výběr článků

Načítám