Hlavní obsah

Egyptská armáda souhlasí se sestavením nové vlády, uspíší volbu prezidenta

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Nejvyšší egyptští armádní představitelé se v úterý shodili na tom, že umožní vznik nové "vlády národní spásy". Parlamentní volby přitom začnou v listopadu, jak bylo plánováno. Dříve se uskuteční prezidentské volby. Uvedl to v úterý v egyptské televizi předseda vládnoucí vojenské Nejvyšší rady polní maršál Husajn Tantaví. Egypt čelí od pátku masovým protestům.

Foto: Goran Tomasevic , Reuters

Policisté zasahující v centru Káhiry

Článek

„Na schůzce vedené zástupcem Nejvyšší rady Sam Ennan jsme se dohodli na sestavení vlády národní spásy, která by měla zavádět cíle revoluce,“ řekl podle BBC účastník jednání Salím Avva.

Další podrobnosti poté uvedl polní maršál Tantaví. Řekl, že už přijal demisi kabinetu prozatímního premiéra Isáma Šarafa. Parlamentní volby, které budou trvat tři měsíce, začnou podle plánu 28. listopadu.

Dříve se také budou konat prezidentské volby, polní maršál řekl, že již v červenci 2012 a ne až v roce 2013.

Nová civilní vláda vzešlá z voleb, by se měla chopit moci v půlce příštího roku.

Ani prohlášení Tantavího však neuchlácholilo demonstranty, kteří stále okupují náměstí Tahrír. Po projevu skandovali: "My neodcházíme, odejde on."

 Nové protesty

Protesty, které začaly v pátek okupací káhirského náměstí Tahrír, postupně sílily a jsou největší od lednových, které vedly ke svržení Mubaraka. Demonstranti kritizovali vojenskou radu, že si chce uzurpovat moc. V nové ústavě má mít armáda výraznější roli. I po nových ústupcích ale bude zemi vládnout do půlky příštího roku.

Když v pondělí večer prozatímní premiér Issám Šaraf nabídl rezignaci všech ministrů, sešlo se na náměstí Tahrír na 20 000 lidí. Stovky jich tam zůstaly přes noc, i když se je police pokusila vytlačit za použití slzného plynu a gumových projektilů.

Protesty si dosud vyžádaly kolem tři desítek obětí, půldruhého tisíce lidí bylo zraněno.

Reklama

Související články

Egypt zažil nejhorší demonstrace za půl roku

Nedělní protesty koptských křesťanů v Egyptě si podle BBC vyžádaly 24 obětí. Zraněno bylo 212 osob. Násilí propuklo během pochodu několika tisíc křesťanů...

Výběr článků

Načítám