Hlavní obsah

Policie na letišti zadržela lékaře Bartáka, viní ho ze sedmi trestných činů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie zadržela v sobotu dopoledne na ruzyňském letišti v Praze lékaře Jaroslava Bartáka, na kterého podaly jeho bývalé asistentky šest trestních oznámení. Informovala o tom Česká televize.

Článek

Policie lékaře vyšetřuje kvůli podezření na znásilnění, vydírání, omezování osobní svobody, vyhrožování a ublížení na zdraví. Pokud by se mu prokázalo znásilnění, hrozí mu až deset let vězení. Podle ČT byl Barták obviněn ze sedmi trestných činů. Mezi obviněními je i nedovolená výroba a nakládání s omamnými látkami.

Barták byl na dovolené v Turecku, dříve uváděl, že se bude vracet začátkem září a policejnímu vyšetřování v České republice se nehodlá bránit.

Lékař vinu odmítá a o ženách, které oznámení podaly, tvrdí, že byly prostitutky a on jim za služby "osobních asistentek" platil. Tvrdí, že kauza je spiknutí.

Barták je třetinovým spolumajitelem kliniky v Praze - Modřanech. V médiích se o dívkách, které na něj podaly trestní oznámení, vyjadřoval nevybíravě. Nazýval je například horizontálními pracovnicemi.

Od jeho výroků se modřanská poliklinika distancovala. Podle slov dalších dvou spolumajitelů Jitky Novotné a Františka Fencla Barták tam nikdy neordinoval.

Případ rozpoutala jeho asistentka Lucie, kterou měl na cestě po Filipínách napadnout a zabavit jí pas. Při záchraně dívky se angažoval dokonce i ministr zahraničí Karel Schwarzenberg.

Měly sex ve smlouvě, tvrdí Barták

Barták od začátku označuje obvinění za mediální kampaň, kterou proti němu vedou někteří členové Lions Clubu, který v minulosti vedl, ve spolupráci se zpravodajskými službami.

Ženy, z jejichž zneužívání je podezřelý, označil za placené prostitutky, dvě z pěti asistentek si podle něho měly prostitucí vydělávat už v minulosti. Poskytování sexuálních služeb svému šéfovi prý měly upraveno v dodatcích k pracovním smlouvám.

Časopis Týden získal údajný dodatek k pracovní smlouvě s asistentkou Lucií a o sexu či platbách za něj se tam vůbec nehovoří. Je tam pouze napsáno, že dívka bude plnit osobní úkoly nadřízeného 2x týdně a na služebních cestách.

Podle advokáta Josefa Lžičaře by navíc taková smlouva před zákonem těžko obstála.

„Podle mě by byla v rozporu s dobrými mravy. Obcházela by základní lidské právo svobodně se rozhodovat sám o sobě, tedy i o svém sexuálním životě,“ podotkl Lžičař.

Dřívější vyšetřování neprobíhalo správně 

Barták už kvůli násilí na mladých ženách jednou skončil před soudem. V prosinci 2007 údajně brutálně zbil před pražským Michnovým palácem svou asistentku. Případ skončil před soudem, kde žena přijala odškodnění.

První trestní oznámení dostala policie už loni. Jak vyplynulo z interního šetření, které si nechal zpracovat šéf pražské policie Martin Vondrášek, vyšetřování tehdy neprobíhalo, jak mělo. Podle něho policista, který trestní řízení vedl, neprovedl všechny úkony, které měl, a bude ho za to čekat trest. Hrozí mu snížení platu o 25 procent až na tři měsíce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám