Hlavní obsah

Sýrie umožní vznik dalších politických stran

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Vláda v Sýrii přijala návrh zákona, který umožní v zemi vznik dalších politických stran, uvedla BBC s odvoláním na syrskou agenturu SANA. Nyní je v zemi povolena jen jedna jediná, vládnoucí stran Baas, která je u moci přes půl století. Konec vlády jedné strany je hlavním požadavkem syrské opozice, která v zemi demonstruje od půlky března.

Článek

Po puči v roce 1963 strana Baas zakázala v zemi působení jiných politických subjektů. Její vůdčí role ve společnosti ve státu je zakotvena v ústavě.

Sýrie tak chce ukázat, že je ochotna přijmout reformy. Podle návrhu mají politické strany obohatit politický život v zemi a dát mu novou dynamiku. "Zákon by měl umožnit i změny v politické moci,“ uvádí se průvodním prohlášení.

Politické strany ale musejí ctít demokratické principy.

Podle syrských organizací na obranu lidských práv si protesty vyžádaly za čtyři měsíce životy 1400 demonstrantů a 350 příslušníků bezpečnostních sil.

Vláda z nepokojů viní ozbrojené gangy a zahraniční mocnosti.

Během krize byly podniknuty i útoky na sídla strany Baas.  Stalo se tak i v Dará, kde protesty začaly. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám