Hlavní obsah

Francie dodala navzdory embargu 40 tun zbraní libyjským rebelům

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francie v posledních několika týdnech shazovala zbraně na území Libye, aby pomohla berberským povstalcům bojujícím proti režimu tamního vůdce Muammara Kaddáfího v horách jižně od Tripolisu. S odvoláním na vysoce postavené francouzské zdroje to ve středu uvedl deník Le Figaro.

Foto: Anis Milli, Reuters

Článek

To by znamenalo porušení rezoluce Rady bezpečnosti OSN, která zakazuje dodávky zbraní oběma stranám. Francouzské ministerstvo zahraničí i ředitelství kontrarozvědky se podle agentury AFP k informacím odmítlo vyjádřit.

Paříž podle listu Le Figaro do oblasti ležící několik desítek kilometrů jižně od libyjské metropole v horách Nafúsa, kde se nyní bojuje, shodila pomocí padáků granátomety, útočné pušky, kulomety a protitankové moderní evropské střely Milan, které zničí nejen tank, ale i bunkr. [celá zpráva]

Zdroj listu vysvětlil, že zbraně byly shozeny kvůli tomu, aby povstalci mohli obklíčit Tripolis. Akce francouzské armády se podle něj obešla bez podpory spojenců, kteří v Libyi od března provádějí operace proti Kaddáfího režimu.

Francouzští představitelé doufají, že postup povstalců od jihu z hor Nafúa, by mohl přispět k případnému pádu režimu, dodal zdroj.

Zdroj agentury AFP s přístupem k dokumentům sdělil, že Francie zbraně přepravila i přes pozemní hranice Libye s jejími sousedy. Do oblasti Džabal Nafúsa dorazilo na čtyřicet tun arzenálu včetně několika "lehkých obrněných vozidel ".

Rozhodnutí prý padlo po dubnové schůzce francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho s velitelem povstaleckých jednotek.

Deník Le Figaro se také dostal k mapě s razítkem francouzského Hlavního ředitelství vnější bezpečnosti (kontrarozvědky). Povstalci se podle ní nedávno zmocnili pěti míst v tomto horském regionu, kam zbraně případně mohly být poslány.

Zbraně pro rebely 

Rebelové dosud tvrdili, že zbraně k nim proudí z Kataru. Mluvčí politického orgánu libyjských vzbouřenců Mahmúd Šammám v úterý po setkání se Sarkozym řekl, že vzbouřenecká rada o žádnou další armádní pomoc nepožádala.

"Dostáváme (vojenské) prostředky z jiných míst," prohlásil podle agentury Reuters Šammám bez dalších podrobností.

Právní kličky

Dodávky rebelů jsou v rozporu s rezolucí Rady bezpečnosti OSN 1970, která zakazuj dodávky zbraní do Libye, ale američtí právníci tvrdí, že rezoluce 1973, na jejímž základě byly ustaveny bezletové zóny a útočí se na Kaddáfího armádu, je umožňuje. Tvrdí, že zbraně mohou být dodány, pokud povedou k ochraně životu civilistů. Vzhledem k rozsahu je ale otázkou, zda lze hovořit o obranných zbraních.

Když byly dodány tři vrtulníky na Pobřeží slonoviny, okamžitě se mluvilo o porušení embarga a Bělorusku, které je poslalo,  hrozilo projednání případu. Vrtulníky dostal odstupující prezident Gbagbo, zatímco Franci podporovala nového Ouataru .  [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám