Hlavní obsah

Nekádrujte nám ministry, vzkázala ODS koaličním partnerům

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, ČTK, Lukáš Bek

Grémium a výkonná rada ODS v pondělí řešily další osud ministra obrany Alexandra Vondry, který je spojován s kauzou Promopro. Výkonná rada strany se za Vondru postavila. Po jednání to potvrdil premiér Petr Nečas. Uvedl, že strany nemají ODS mluvit do vnitřních záležitostí, protože ona to také nedělá.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Výkonná rada ODS ministra Alexandra Vondru podržela.

Článek

"Výkonná rada ODS odmítá jakékoliv pokusy jiných politických subjektů zasahovat do vnitřních záležitostí ODS,“ uvedl Nečas. Doplnil, že pro toto usnesení se hlasovalo málem i nohama.

ODS si nechce nechat mluvit ani do toho, že by se Vondra už nadále neměl účastnit schůzek koaličních špiček, jak požadovala TOP 09. "Co se týče toho, kdo má chodit na K9, odkazuji na usnesení (...) ODS nekádruje ministry jiných stran a očekává, že ani naši ministři nebudou kádrováni," řekl Nečas.

S prací ministra obrany je spokojen. "Kauza Promopro je věcí z minulosti, která teď dostihla Alexandra Vondru a on za ni převzal politickou odpovědnost," řekl Nečas.

Nespokojenost v koalici

Na řešení situace kolem Vondry, který je i místopředsedou ODS, tlačily vedle opozice i obě menší koaliční strany TOP 09 a VV. Oba subjekty nicméně tvrdí, že celá záležitost je plně v kompetenci občanských demokratů.

Ministr dopravy Vít Bárta (VV) k rozhodnutí ODS řekl, že VV nebudou tlačit na Vondrovu rezignaci a že to je záležitost ODS.

"Jde o to, aby vláda měla nálepku, že je úspornou a protikorupční vládou, a to je bolák, který musíme rozříznout. Ale je to kompetence ODS, na kterou je jí třeba dát určitý čas. Bude to jednoznačně téma zítřejší K9 po zdravotní reformě a je to téma, které si nedokážu představit, že je uzavřené," řekl Bárta.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Zleva Jiří Pospíšil, Petr Nečas a Miroslava Němcová na jednání ODS

Větší problém s Vondrovou kauzou má TOP 09. V neděli ústy šéfa svého poslaneckého klubu Petra Gazdíka uvedla, že pokud nebude záležitost vyřešena do úterního jednání špiček koalice (tzv. K9), strana bude žádat, aby se Vondra těchto jednání neúčastnil a byl nahrazen někým jiným. [celá zpráva]

I ministr financí Miroslav Kalousek,jehož podle zdroje Práva výkonná rada v pondělí kritizovala, ale v pátek uvedl, že pokud Vondra ve funkci zůstane, bude to jen ostuda ODS. [celá zpráva]

Nejbližší spojenec premiéra

Pro Nečase je Vondra klíčový spojenec uvnitř ODS. Ve straně ale má i odpůrce. Podle informací médií Vondra v neděli situaci řešil s Nečasem a místopředsedy strany, s nimiž se prý Nečas dohodl na tom, že Vondra v kabinetu zůstane. Další informace ale hovořily o tom, že šance Vondrova "přežití" ve vládě je zhruba 50 na 50.

Vondra byl v době českého předsednictví EU ministrem pro evropské záležitosti a měl na starost i organizační zajištění souvisejících akcí. V této souvislosti je mu vyčítáno, že došlo k předražení zakázky na zajištění audiovizuálních služeb, kterou získala společnost Promopro.

Reklama

Výběr článků

Načítám