Hlavní obsah

Libyjští povstalci brání na západě poslední baštu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tripolis

Jednotky libyjského vůdce Muammara Kaddáfího dobyly Rás Lanúf, další město, které v minulých dnech ovládla opozice. Povstalcům tak na západě země zůstala poslední bašta - město Misúráta.

Foto: Goran Tomasevic, Reuters

Povstalci nedaleko Rás Lanúfu

Článek

Rebely přes noc z předměstí Rás Lanúfu, u něhož se nachází ropná rafinérie, donutily k ústupu pokračující nálety Kaddáfího letectva. Podle britského deníku The Independent upadá v řadách opozice morálka. Kaddáfí do toho nabídl povstalcům, kteří složí zbraně, amnestii.

Poté, co tento týden kapitulovala i Zavíja, zůstala poslední baštou povstalců na západě Misúráta. Město se nachází asi 200 kilometrů východně od metropole Tripolisu a žije v něm okolo 300 tisíc obyvatel. Útoky Kaddáfího sil naposledy odrazilo minulý víkend.

„Víme, že město obklíčili ze všech stran. Jsou 15 až 20 kilometrů od centra, mají tanky a těžkou techniku. Připravujeme se na masakr. Víme, že k němu dojde a Misúráta dopadne jako Zavíja. Nemáme kapacity k boji proti Kaddáfímu a jeho silám. Oni mají tanky, my naši víru v Boha,“ citovala agentura Reuters jednoho z povstalců v Misúrátě.

Kaddáfí získal čas k ofenzivě proti rebelům, když zásah proti němu odmítla Africká unie a EU se rozhodla zatím nevyhlašovat nad zemí bezletovou zónu. Unie chce dohodu s Ligou arabských států a v OSN. Předseda Ligy v sobotu řekl, že by bezletová zóna nad Libyí měla vzniknout.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám