Hlavní obsah

Kaddáfí: Za nepokoje mohou zfetovaní mladí lidé a bin Ládin

Novinky, rei

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí ve čtvrtek obvinil z otřesů v zemi mladé lidi, kteří jsou pod vlivem drog a teroristy Usámy bin Ládina. Libyjce vyzval, aby je zastavili a nepřidávali se k nim. Asi půlhodinové vystoupení vysílala televize. Kaddáfí hovořil telefonicky z města Zavíjá západně od Tripolisu.

Článek

„Toto je ostuda. Fraška. Nemáte žádný soucit? Toto je mezinárodní terorismus. Neměli bychom mít s bin Ládinem a jeho lidmi žádné slitování. Běžte, promluvte se svými syny a doveďte je zpátky domů,“ prohlásil Kaddáfí s tím, že mladí lidé útočí na veřejnosti a ostatní se bojí.

„Počestná osoba neútočí na nevinné,“ řekl Kaddáfí a dodal: „Další lidé, například obchodníci, by se k nim neměli přidávat. To je nepřijatelné. A co je příčinou toho všeho? Užívání drog a alkoholu.“

Ničíte dějiny.
Muammar Kaddáfí

Kaddáfí řekl, že veškeré pravomoci jsou v rukou lidu od roku 1977. "Máte právo nakládat se svými záležitostmi podle vlastního přání. Já žádné slovo nemám. Teď ale nejsou věci v rukou lidu, nýbrž v rukou al-Káidy. Ničíte dějiny. Ani vaši nepřátelé nemohou uvěřit, kam se teď země dostala," prohlásil a znovu apeloval na Libyjce, aby otcové přivedli své syny zpět na správnou cestu.

Kaddáfího režim se otřásá v základech, vůdce ztratil kontrolu nad východem země a postupně se vymykají i města na západě. Jediné velké město, které drží ve své moci, je hlavní město Tripolis. Nepokoje si od víkendu vyžádaly stovky mrtvých, podle italské vlády nejméně tisíc.

Vzbouřencům vyslovila podporu maghrebská větev sítě Al-Káida, což dalo Kaddáfímu argumenty pro zásah. Tvrdil, že nepokoje rozpoutali vousatí muži. [celá zpráva]

Libye je jedna z šestnácti arabských zemí, kde lidé v ulicích protestují proti vládě. V předešlých týdnech padly dlouholeté režimy v sousedním Tunisku a Alžírsku.

Nepokoje vyvolala sociální situace, především drahé potraviny a vysoká nezaměstnanost.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám