Hlavní obsah

KLDR slaví narozeniny milovaného vůdce

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pchjongjang

Severní Korea ve středu oslavuje 69. narozeniny milovaného vůdce Kim Čong-ila. Konají se slavnostní shromáždění, spartakiádní vystoupení, sportovní soutěže, festivaly květů, výstavy i projekce filmů. Podle odpůrců režimu jsou ale letošní oslavy mnohem skromnější než obvykle kvůli dlouhodobé potravinové krizi.

Článek

Celá země je naplněna hrdostí a radostí, napsala agentura KCNA v předvečer narozenin hlavy jediné komunistické dynastie na světě.

Oslavy Kimových narozenin, považovaných za největší svátek v zemi, budou trvat týden.

Jejich významnou součástí jsou akce konané u kimčongilie, hybridu begonie pojmenovaném po severokorejském vůdci, ale také akrobatická představení, hudební pořady a krasobruslařská exhibice. Té se spolu se severokorejskými krasobruslaři účastní podle agentury ITAR-TASS mistři z Ruska, Francie a Česka. Tomáš Verner koncem ledna prohlásil, že se na exhibici do Severní Koreje velmi těší, protože tam bude moci se svou přítelkyní, francouzskou krasobruslařkou Nathalií Pélachatovou oslavit Valentýna.

Letouny shazovaly jako každý rok obyvatelům bonbony, dárečky a sušenky. Podle listu The Daily NK se sídlem v Soulu, který vydávají odpůrci komunistického režimu, se ale letos potraviny nerozdávaly všude. Úřady obvykle deset dní před Kimovými narozeninami distribuovaly příděly rýže nebo kukuřice, ale letos to byly podle listu jen tři dny. V provincii Hamgjong pukto se podle stejného zdroje nedistribuovaly žádné potraviny a místní činitelé nedostali žádný dárek.

Součástí oslav je i kulinární festival, kde nejlepší kuchaři Pchjongjangu soutěží v přípravě složitého korejského jídla, které se skládá z 30 až 50 ingrediencí.

Reklama

Výběr článků

Načítám