Hlavní obsah

Šestnáctiletá dívka plující kolem světa volala o pomoc z rozbouřeného oceánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Los Angeles

Do vážných problémů se dostala teprve šestnáctiletá Američanka, která se pokouší obeplout svět na své plachetnici. Uprostřed rozbouřeného Indického oceánu s ní ve čtvrtek její tým ztratil satelitní spojení a mladá jachtařka poté aktivovala záchranné bóje. V pátek se s ní podařilo navázat kontakt.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Mladá jachtařka se vydala na plavbu kolem světa, teď má problémyVideo: Reuters

 
Článek

Na záchranu Abby Sunderlandové, která se momentálně nachází asi 3 200 kilometrů od Afriky i Austrálie, vyrazilo ihned několik lodí, ty jsou však minimálně dva dny cesty daleko. Australské aerolinky Qantas vyslaly do oblasti letoun Airbus A330 s cvičenými pozorovateli, který má po jachtařce rovněž pátrat.

Sunderlandová naposledy hovořila s rodinou satelitním telefonem ve čtvrtek ve 4:00 místního času (13:00 SELČ). Stěžovala si na devítimetrové vlny, vítr o rychlosti 110 kilometrů v hodině a problémy s motorem. Tým ji vyzval, aby zkontrolovala celou loď, Sunderlandová se však již neozvala. O hodinu později naopak aktivovala záchranné bóje.

Odborníci spekulovali, zda mohlo dojít k převrácení její dvanáctimetrové lodě a jaké jsou v takovém případě šance na záchranu. V pátek agentura AP uvedla, že dívka je naživu a daří se jí dobře.

Šestnáctiletá Sunderlandová se na svou plavbu vydala 23. ledna. Předpokládala, že bude na moři pět nebo šest měsíců. Loď jí postavil její otec.
O rekord obeplout svět v co nejmladším věku se v poslední době pokusilo několik mladých jachtařů včetně staršího bratra Sunderlandové Zaca. Naposledy obeplula svět rovněž šestnáctiletá australská jachtařka Jessica Watsonová v polovině května.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám