Hlavní obsah

Ropa z vrtu dál uniká ve velkém do moře, plán se zvonem selhává

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New Orleans/Londýn
Aktualizováno

Snaha jímat ropu unikající z vrtu v Mexickém zálivu do obřího kontejneru a pak ji čerpat výše, zatím neuspěla. Těžařská společnost BP musela kontejner zvednout a přemístit ho mimo vrt. Na stěnách kontejneru se totiž začaly tvořit nebezpečné krystaly zmrzlého metanu. Specialisté hledají způsob, jak problém vyřešit, uvádí ČTK a BBC.

Článek

"Když jsme umisťovali kopuli na zdroj úniku ropy, začalo se u jejího vrcholu na vnitřní stěně tvořit velké množství krystalů. Proto jsme museli odsunout kopuli mimo místo úniku," řekl mluvčí BP Doug Suttles s tím, že se očekávalo, že krystaly budou problém, ale ne tak velký.

"Nemohl bych říci, že plán selhal, mohu říci, že to, co jsme zkoušeli minulou noc, nefunguje. Myslíme, že hledání možností, jak překonat tento problém, zabere asi dva dny," doplnil.

Zhruba stotunový kontejner nyní leží na mořském dně v hloubce 1500 metrů, asi 200 metrů od unikajícího ropného vrtu.

BP se nyní snaží vyřešit, jak zabránit dalšímu vytváření vrstvy krystalů vysoce hořlavého metanu na jeho stěnách. Jedním ze způsobů je pumpování horké vody na mořské dno. Rozmrazení krystalů ale může trvat až 48 hodin. Další možností je užít ke ztenčení jejich vrstvy metanolu.

Kryt měl jímat většinu unikající ropy 

Kontejner by mohl pohltit až 85 procent unikající ropy. Dvanáctimetrový speciální kryt, který připomíná zvon, se ovládá pomocí šesti podvodních robotů. Podobná technika už byla v minulosti vyzkoušena, nikdy ale ne v podobné hloubce, kde panuje extrémní tlak vody a chlad.

Foto: Reuters

ČTVRTEK: Snímek olejové skvrny šířící se z potopené ropné plošiny v Mexickém zálivu.

Pokud se podaří vyřešit problémy a vrátit kontejner nad vrt, bude třeba pomocí ponorek upevnit na jeho vrchol pumpu s potrubím. Jím by měla pumpa směs ropy a vody zachycenou v kontejneru hnát na povrch do přistavených tankerů.

Z poškozeného vrtu denně uniká na 800 000 litrů ropy, která vytváří na hladině obří skvrnu. Ta ohrožuje pobřeží USA od delty řeky Mississippi až po severozápadní Floridu. Na ostrovech u břehů pobřeží Louisiany už bylo v uplynulých dnech nalezeno několik ptáků pokrytých vazkou vrstvou ropy. Část suroviny se také v neděli vyplavila na ostrovy poblíž pobřeží Alabamy.

Na ropné plošině Deepwater Horizon společnosti BP v Mexickém zálivu došlo 20. dubna  k explozi, zřejmě vybuchl metan unikající z vrtu. Plošina 36 hodin hořela, než se potopila do moře. Při neštěstí zahynulo 11 dělníků.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám