Hlavní obsah

Premiér Málikí těsně prohrál v iráckých volbách, odmítá to uznat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bagdád
Aktualizováno

Parlamentní volby v Iráku vyhrála sekulární koalice Národní irácké hnutí expremiéra Ajáda Alávího s 91 mandáty nad blokem Právní stát současného premiéra Núriho Málikího s 89 mandáty. Málikí ale odmítá výsledky přijmout. Označil vyhlášení volební komise za předběžné. Odvolat se proti němu lze do tří dnů.

Článek

Na třetí příčce se ziskem 70 křesel se ve volbách umístila koalice náboženských šíitských stran Národní irácké spojenectví (NIA).V té jsou i radikálové okolo Muktady Sadra.

Kurdská koalice tvořená dvěma velkými kurdskými stranami, Demokratickou stranou Kurdistánu (KDP) a Vlasteneckým svazem Kurdistánu (PUK), bude mít v novém parlamentu 43 zástupců. Parlament má 325 křesel.

Už průběžné výsledky ukazovaly, že souboj bude těsný. Původně vedl Málikího Právní stát, pak ho ale začala dohánět Alávího koalice, až ho nakonec těsně předstihla. [celá zpráva]

Před vyhlášením výsledků vyšlo do ulic Bagdádu několik set příznivců současného premiéra Núrího Málikího, kteří požadovali ruční přepočítání odevzdaných volebních lístků. Málikí o ně žádal. Jeho koalice Stát práva měla jen těsný náskok.  Volební komise to odmítla, s tím, že by se to dělalo jen v případě jasných důkazů o masivních podvodech.

Soupeřící irácké strany
Jádrem koalice Právní stát je převážně šíitská strana Hlas islámu (Ad-Dava) premiéra Núrího Málikího. Je v ní asi 40 politických hnutí včetně šíitských Kurdů, některých sunnitských kmenových vůdců, křesťanů a nezávislých. Koalice loni v lednu vyhrála provinční volby v Bagdádu a ve všech devíti šíitských provinciích na jihu země.
Národní irácké hnutí (MNI), které loni založil sunnitský viceprezident Tárik Hášimí a jeho součástí je i Irácká národní dohoda (INA) šíitského expremiéra Ajáda Alávího a sunnitská Irácká fronta pro národní dialog Sáliha Mutlaka.
Národní irácké spojenectví (INA) je převážně šíitské, působí v něm formace radikálního šíitského duchovního Muktady Sadra a šíitské Nejvyšší islámské irácké shromáždění (SIIC) Amara Hakíma. Dříve v ní byla i Ad-Dava.

Dvojitý atentát v Iráku si před vyhlášením výsledků voleb vyžádal 40 obětí 

Dvojitý pumový atentát si v pátek vyžádal v poutním městě Chálís v irácké provincii Dijála nejméně 40 obětí. Dalších 55 osob bylo zraněno. Podle policie v jednom případě explodovala nálož v zaparkovaném automobilu, zatímco v druhém se odpálil sebevražedný atentátník.

Není zatím jasné, zda mají útoky v Chálisu nějakou souvislost s plánovaným zveřejněním vítěze voleb. Panují však obavy, že po vyhlášení výsledků voleb vypuknou nepokoje.

Někteří iráčtí politici i strany v tomto týdnu požadovali odklad vyhlášení výsledků ve strachu z násilí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám