Hlavní obsah

Zaměstnanci Škody Auto hrozí stávkou, nelíbí se jim malý růst mezd

Novinky, Tomáš Holý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zaměstnanci Škody Auto pohrozili stávkou. Odborářům se nelíbí návrh společnosti na zvýšení mezd v nové kolektivní smlouvě. Mzdy by zaměstnancům vzrostly méně, než jaká by měla být očekávaná inflace v letošním roce. Informoval o tom list Škodovácký odborář.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Článek

„Firma nám v přepočtu nabídla jeden jogurt ze Žitavy na měsíc,“ komentoval vyjednávání o nové kolektivní smlouvě pro list předseda tamních odborů Jaroslav Povšík.

Vedení automobilky nabídlo zaměstnancům za duben jednorázový příspěvek tisíc korun, dále pak růst mezd o jedno procento od května do září. O další procenta by pak mzda vzrostla od listopadu do konce června příštího roku.

Odbory takovou nabídku považují za neakceptovatelnou, chtějí růst mzdy nad inflaci. Ta by měla letos činit zhruba dvě procenta. List v tomto ohledu ještě připomněl, že management Škody Auto přidáno dostane, neřekl však kolik.

Stávající kolektivní smlouva je platná do konce března. Pokud by se odbory s vedením do té doby nedohodly, jsou zaměstnanci připraveni v dubnu protestovat.

Náročný rok pro automobilky

Letošní rok bude pro celý automobilový průmysl náročný. Pociťuje to již i česká automobilka. Kvůli ukončení šrotovného v Německu klesá zájem o nové vozy, firma proto již musela od ledna částečně snížit výrobu.

Navíc mateřský koncern Volkswagen před několika dny uvedl, že Škodě Auto klesá zisk. Loni vykázal podnik provozní zisk 203 miliónů eur, což je meziročně o více než šedesát procent méně.

Reklama

Výběr článků

Načítám