Hlavní obsah

Volvo S60 má zabudovaný systém, který dovede zabránit srážce s chodcem

Novinky, Martin Žemlička

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Švédská automobilka Volvo na ženevském autosalonu odhalila sedan Volvo S60. Největší zajímavostí nového vozidla je zabudovaný systém ochrany chodců, který dokáže zabránit srážce. Tento systém uvedlo Volvo jako první na světě.

Článek

Systém rozpoznávání chodců (Pedestrian Detection) dokáže rozpoznat chodce, který vstoupí do jízdní dráhy vozidla, a upozornit na něj řidiče. Pokud řidič včas nereaguje, systém automaticky aktivuje brzdy na maximální výkon.

V nouzové situaci je řidič nejprve upozorněn zvukovým výstražným signálem a blikajícím světlem v zorném poli na čelním skle. Ve stejném okamžiku se zvýší tlak v brzdném systému vozidla. Pokud řidič ani přes upozornění nereaguje a srážka se stane nevyhnutelnou, vůz začne samočinně brzdit.

Pokud řidič na vzniklou situaci včas nezareaguje, dokáže systém rozpoznávání chodců s funkcí plně automatického brzdění srážce s chodcem zabránit až do rychlosti 35 km/h. Při vyšších rychlostech je podle švédské automobilky kladen důraz především na to, aby se rychlost vozidla před nárazem co nejvíce snížila.

Při nižší rychlosti nárazu se významně snižuje riziko vzniku závažných poranění. Pokud se rychlost jízdy zmenší například z 50 km/h na 25 km/h, sníží systém rozpoznávání chodců riziko usmrcení chodce údajně o 20 procent.

Nové Volvo S60 je standardně vybaveno systémem City Safety. Automobil se systémem City Safety automaticky zastaví, jestliže řidič včas nezareaguje na zpomalení nebo zastavení vozidla vpředu, případně pokud se příliš rychle blíží k pevné překážce.  Při rychlostech do 30 km/h systém dokáže kolizi s vozidlem nebo překážkou buď zcela zabránit, nebo alespoň snížit její následky.

Nové Volvo S60 se bude vyrábět v továrně společnosti Volvo Cars v belgickém Gentu. První automobily budou zákazníkům dodány počátkem léta 2010. Volvo chce letos prodat devadesát tisíc modelů S60.

Nabídka motorů při zahájení výroby
Benzínové motoryZdvihový objemVýkonToč. moment
T63.0304 k440 Nm
2.0T2.0203 k300 Nm
Dieselové motory
D52.4205 k420 Nm
D32.0163 k400 Nm

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám