Hlavní obsah

Topolánek útočí na Béma: Pantátové ODS v regionech vysekávají do lodi díru

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Předseda ODS Mirek Topolánek v nedělním pořadu Partie v TV Prima si opět neodpustil pár vyhrocených výroků. Reprezentaci ODS v regionech označil za pantáty, kteří vysekávají v lodi díru. Reagoval tak na slova pražského primátora Pavla Béma, který pro Právo přirovnal Topolánka ke kapitánovi potápějící se lodi. Řekl také, že když ODS prohraje ve volbách, odejde. Rovněž prohlásil, že nikdy nebyl s ředitelem ČEZu v Toskánsku.

Článek

Mirek Topolánek rovněž řekl, že ODS musí voliče přesvědčit, že chce být hodnověrnější, a potřebuje vysvětlit kroky, které plánuje. Odmítl slova pražského primátora a předsedy zdejších občanských demokratů Pavla Béma, který ho označil za kapitána potápějící se lodi.

"To se dobře říká, když regiony do té lodi pod čárou ponoru vysekávají díru,“ reagoval Topolánek, přičemž regionální reprezentaci ODS frustrovanou po prohraných krajských volbách a tlačící na centrální vedení strany označil za pantáty.

Pokud prohrajeme volby, tak předseda Topolánek odchází.
Mirek Topolánek

Topolánek rovněž řekl, že prohraje-li ODS volby, odejde, tak jako se to standardně děje u konzervativců ve Velké Británii. "Pokud prohrajeme volby, tak předseda Topolánek odchází,“ řekl.

Kritizoval média

Topolánek v pořadu hovořil zejména o potřebě zakročit proti korupci v Česku, zmenšit rozpočtový deficit a nastavit pravidla pro přijetí důchodové reformy do roku 2020.

ODS v současnosti objíždí republiku se svým programem nazvaným Programová vize 2020. Předseda ODS řekl, že zatímco se straně podařilo do debaty zapojit množství odborníků včetně zástupců Transparency International, média ji ignorují. Kritizoval také mediální klišé, která se podle jeho slov objevila i v krátké reportáži TV Prima. Například prý nikdy nebyl v Toskánsku se šéfem ČEZu Martinem Romanem. "Já jsem přece nikdy nebyl s ředitelem ČEZu někde v Toskánsku,“ řekl.

Fotografie z Toskánska se na veřejnosti objevily loni v červenci. Byli na nich zachyceni vedle Topolánka a jeho partnerky a místopředsedkyně Sněmovny Lucie Talmanové také exministr dopravy Aleš Řebíček či sociálnědemokratický poslanec Milan Urban. Společnost jim dělali vlivní lobbyisté i šéf ČEZu Martin Roman. 

Pecinův návrh zavádí jen represe, míní Topolánek

Topolánek ale mluvil především o protikorupčním balíčku ministra vnitra Martina Peciny a navyšování rozpočtového deficitu především sociální demokracií, s čímž nesouhlasí. Pecinovy návrhy by prý za balíček neoznačil, ale neodmítá ad hoc všechno. Vadí mu však, že balíček řeší důsledky a ne příčiny korupce a zabývá se pouze represí a oblastí postihu, když posiluje moc policie a tajných služeb.

Předseda ODS uvedl, že návrh Pecinova předchůdce Ivana Langera byl komplexnější. "My jsme se zaměřovali i na prevenci, snižování byrokracie, zmenšování regulace a omezování korupčního prostředí, na méně přerozdělování dotací atd.,“ uvedl.

Nelze pořád říkat, že stát nemůže zbankrotovat, to je velká lež.
Mirek Topolánek

V rozpočtové oblasti Topolánek v současnosti u české politické reprezentace a těch, co na ni mají vliv, pozoruje dva přístupy, respektive skupiny. První se chová odpovědně a tvoří ji prezident Klaus, premiér Fischer a někteří členové vlády a ODS. Druhá skupina podle Topolánka „hasí požár benzínem“ tím, že chce zmenšit deficit jeho zvyšováním. Poznamenal, že tato skupina má ve Sněmovně většinu.  

Topolánek varoval, že nelze bezmezně spoléhat na to, že stát má stále dost zdrojů. „Nelze pořád říkat, že stát nemůže zbankrotovat, to je velká lež,“ řekl a upozornil, že by se v ČR mohl opakovat maďarský scénář. 

Reklama

Výběr článků

Načítám