Hlavní obsah

Vůdce pákistánského Tálibánu byl při americkém náletu zraněn

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hakimulláh Mehsúd, vůdce povstaleckého hnutí Tálibán v Pákistánu, byl při čtvrtečním náletu amerických bezpilotních letadel zraněn. Stanici CNN to v pátek potvrdily zdroje z Tálibánu.

Článek

Nálet se udál v příhraniční kmenové oblasti Severní Vazíristán. Deset radikálů při něm zahynulo, ale terč útoku vyvázl. Tálibán AFP tvrdil, že Mehsúd unikl bez újmy ještě před dopadem raket. [celá zpráva]

Američané dostali informace o údajné Mehsúdově přítomnosti v táboře Pasalkot ráno. Místo bylo dříve využíváno jako náboženská škola.

Hakimulláh Mehsúd převzal velení Tálibánu po Bajtulláhu Mehsúdovi, který zemřel při loňském náletu bezpilotního stroje. [celá zpráva]

Zprávu o jeho smrti také Tálibán vehementně popíral.[celá zpráva]

Severní Vazíristán je jednou z oblastí, kde nacházejí bezpečné úkryty radikálové z Tálibánu a al-Kajdy.
Čtvrteční útok bezpilotních letadel v oblasti byl už pátým od počátku letošního roku, napsala BBC. USA, které tyto útoky podnikají, se k nim nehlásí. Pákistán je kritizuje. Při útocích zahynuly stovky lidí, včetně mnoha civilistů.
Spojené státy v poslední době zintenzivňují nálety na kmenových územích Pákistánu u hranic s Afghánistánem, aby oslabily Tálibán, který je v Afghánistánu na postupu. Chtějí také pomoci Pákistánu, který se snaží porazit pákistánskou větev organizace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám