Hlavní obsah

Internet je pro děti o letních prázdninách mnohem nebezpečnější

Novinky, Miloslav Fišer

Letní prázdniny jsou tady a děti mají daleko více volného času, než je tomu během školního roku. Chvíle odpočinku většina z nich tráví na internetu. Ale tento delší čas strávený v on-line prostoru může vést k velkým problémům, pokud rodiče dětem nevysvětlí, jak se mají na internetu chovat.

Foto: Profimedia.cz

Pětinu dětí už cizí člověk pozval na schůzku.

Článek

Antivirová společnost Symantec vytvořila pomocí své služby Online Family Norton analýzu, která dokládá, o co se děti na internetu zajímají. Mezi 100 nejčastějších termínů, které naši potomci po celém světě hledají, patří weby jako YouTube, eBay a Craigslist a společenské sítě jako Facebook, Twitter a MySpace.

Mezi nejčastěji zadávaná se řadí také slova „sex“ a „porno“, kterým patří šesté, respektive desáté místo. Dvanáctou příčku v seznamu zaujímá „fred“ - tedy Fred Figglehorn, oblíbená fiktivní postava, jejíž kanál na webu YouTube se stal mezi dětmi hitem.

Děti používají internet především k seznámení

„Dnešní mladiství se díky novým technologiím a možnostem rychle stávají pokročilými a vynalézavými webovými uživateli, kteří jsou si vědomi i určitých nebezpečí. I přesto, že se nám podařilo zvýšit povědomí o možných nebezpečích a situace je lepší než ve zbytku Evropy, 20 % mladistvých a dokonce 50 % rodičů si možná rizika stále neuvědomuje,“ uvedl Pavel Vichtera, koordinátor Národního centra bezpečnějšího internetu a projektu Saferinternet.cz.

Podle statistiky agentury Cross Tab a společnosti Microsoft využívá 50 procent mladistvých internet k tomu, aby se seznámili s novými lidmi. Často ale ani nevědí, kdo na druhé straně sítě sedí. Pouze 24 procent navíc rodičů ví, že se jejich děti setkávají s lidmi, které poznaly na internetu. Ve chvíli, kdy se dítě má setkat s neznámou osobou, kterou poznalo na internetu, se přitom podle bezpečnostních odborníků vystavuje velkému riziku.

Seznam natočil video o nebezpečí na internetu

Jaké nebezpečí a nástrahy číhají na děti i dospělé na internetu? To vše je k vidění v novém filmu pro kampaň Seznam se bezpečně. Unikátní projekt portálu Seznam.cz a jeho partnerů je založen na skutečných událostech, o kterých oběti ve snímku otevřeně hovoří. [celá zpráva]

V jednotlivých příbězích jsou ukázána rizika anonymního seznamování: příběh Andrey, která byla na schůzce naslepo znásilněna; nebo příběh malé Moniky, která si dopisovala s pedofilem. Co vše se může stát, pokud děti poskytnou své nahé fotografie, jaké to je být vydírán, a že jsou i případy, které bohužel končí tragicky.

Celý film je možné shlédnout na stránkách seznamsebezpecne.cz, kde mohou lidé také nahlásit závadný obsah na internetu, nebo požádat odborníky o pomoc.

Rodičovské desatero bezpečnosti dětí na internetu
1.Vyzvěte děti, aby si s vámi povídaly o tom, jak tráví čas na internetu. Bavte se na internetu společně s dětmi.
2.Naučte děti věřit svým instinktům. Pokud je při pobytu on-line něco znepokojuje, měly by vám o tom říci.
3.Jestliže děti navštěvují konverzační místnosti, používají programy zasílání rychlých zpráv (IM), videohry on-line nebo provádějí na internetu jiné činnosti vyžadující identifikaci uživatele pomocí přihlašovacího jména, pomozte jim toto jméno vybrat a přesvědčte se, že toto jméno neprozrazuje žádné osobní informace.
4.Trvejte na tom, aby děti nikdy neposkytovaly svou adresu, telefonní číslo ani žádné jiné osobní informace, včetně toho, kam chodí do školy nebo kde si rády hrají.
5.Naučte děti, že rozdíl mezi dobrým a špatným platí na internetu stejně jako v reálném životě.
6.Ukažte dětem, jak mají respektovat ostatní uživatele online. Zajistěte, aby věděly, že pravidla slušného chování zůstávají stejná i při práci s počítačem.
7.Zajistěte, aby děti respektovaly právo na vlastnictví ostatních v režimu online. Vysvětlete jim, že vytváření nelegálních kopií práce jiných lidí (hudby, videoher a dalších programů) je stejné jako krádež v obchodě.
8.Informujte děti, že se nikdy nesmí setkávat s přáteli z internetu osobně. Vysvětlete jim, že přátelé z internetu nemusí být těmi, za které se vydávají.
9.Poučte děti, že ne vše, co si přečtou nebo uvidí na internetu, je pravda. Vyzvěte je, aby se vás zeptaly, pokud si nejsou jisté.
10.Kontrolujte činnost svých dětí online pomocí pokročilého internetového softwaru. Funkce rodičovské kontroly vám pomohou filtrovat škodlivý obsah, monitorovat weby navštěvované dětmi a zjišťovat, co na těchto webech dělají.

Bezpečnost dětí na internetu zajistí Pražská deklarace

Zajistit bezpečnější internet pro děti si dali za úkol zástupci evropských zemí a nejrůznějších nestátních organizací. V čele s ministrem vnitra Ivanem Langerem proto v letos v dubnu představili takzvanou Pražskou deklaraci.

„Mezinárodní ochrana dětí je jednou z klíčových priorit ministerstva vnitra během předsednictví. Věnujeme jí maximální pozornost. Důkazem, že to myslíme skutečně vážně, je i Pražská deklarace, kterou jsme vytvořili a dnes přijali. Ta přináší spolupráci institucí v rámci celé Evropy. Měla by vést k vytvoření podmínek pro bezpečnější internet pro děti,“ uvedl ministr vnitra Ivan Langer.

„Naším společným cílem je vytvořit bezpečný prostor na internetu a minimalizovat možnost zneužití tohoto komunikačního prostředku k páchání trestné činnosti,“ uvedl policejní prezident Oldřich Martinů.

S tím souhlasil také Pierre Reuland z INTERPOLU, který představil databázi ICAD (INTERPOL Child Abuse Image Database). Ta podle něj od roku 2001 pomohla zachránit před dalším sexuálním vykořisťováním již přes 750 dětí z 35 zemí.

Reklama

Výběr článků

Načítám