Hlavní obsah

Bratislava je 30. nejdražším městem světa, o 40 míst před Prahou

Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Vstupem Slovenska do eurozóny se hlavní město Bratislava stalo rázem 30. nejdražším městem na světě z hlediska životních nákladů. Ve středoevropském regionu je před Bratislavou jen Vídeň (21.). Slovenské hlavní město je o 40 míst před Prahou, 78 míst před Budapeští a 83 míst před Varšavou.

Článek

Podle průzkumu životních nákladů britské společnosti Mercer je Bratislava dokonce 15. nejdražším městem Evropy, před Bruselem a Barcelonou. Ještě loni bylo slovenské hlavní město až na 45. pozici v rámci Evropy.

Bratislava je drahá pro cizince i pro domácí. Pro cizince je však výhodná poloha Bratislavy, která leží mezi Vídní a Budapeští. Mnoho zahraničních firem si ji proto vybralo pro své středoevropské sídlo.

Cizinci nejvíc kritizují, že Bratislava nabízí nízkou kvalitu služeb za vysokou cenu.

Nejdražší města světa:
1. Tokio
2. Ósaka
3. Moskva
4. Ženeva
5. Hongkong
6. Zürich
7. Kodaň
8. New York
9. Peking
10. Singapur
...
21. Vídeň
...
30. Bratislava
...
70. Praha

Pro domácí jsou největším problémem nízké platy a důchody vzhledem k vysokým nákladům na život ve slovenském hlavním městě.

"Kdyby mi nepomáhali synové, tak už bydlím asi pod mostem. Nájemné činí 160 eur (přes 4 tisíce Kč) bez nákladů na elektřinu a plyn. Důchod mám necelých 300 eur (asi 7800 Kč)," řekla Právu důchodkyně Anna Pokorná.

Turisté si stěžují hlavně na vysoké ceny v centru města. "Restaurace jsou velmi drahé. Máte to mnohem dražší, než u nás," konstatoval turista ze Švédska. "Forint ztrácí na hodnotě k euru a pro nás je Bratislava drahé město. Byl jsem tu před rokem, když jste měli ještě korunu, a to se nedá srovnat," říká József András z Maďarska.

Reklama

Výběr článků

Načítám