Hlavní obsah

Stav holčičky z Vítkova popálené po útoku žhářů zůstává kritický

Právo, Aleš Honus
Ostrava

Stále kritický je stav dvouleté dívky, která byla v noci na neděli popálena na 80 procentech těla při žhářském útoku na dům romské rodiny ve Vítkově na Opavsku. Policie nevylučuje rasistický motiv, pachatelé jsou stále neznámí.

Foto: Ožana Jaroslav, ČTK

Následky požáru rodinného domu ve Vítkově na Opavsku.

Článek

Holčička je hospitalizovaná na popáleninovém centru ostravské fakultní nemocnice. „Dítě stále zůstává v kritickém stavu, zatím se v tomto směru nic nezměnilo,“ konstatoval mluvčí ostravské fakultní nemocnice Tomáš Oborný.

Policie nyní zkoumá zápalné lahve, které pachatelé do domku vhodili. Podle informací některých svědků pachatelé do okna rodinného domu vhodili čtyři amatérsky vyrobené bomby. „Vyžádali jsme si chemickou expertízu předmětů, které byly v domku nalezeny. Zatím není úplně jasné, jak bude případ nakonec právně kvalifikován, zatím to prověřujeme jako obecné ohrožení,“ uvedla mluvčí severomoravské policie Soňa Štětínská.

:. Dům zapálily zápalné lahve - video z místa. Zdroj: TV Prima

Vyloučeno není ani to, že kriminalisté útok překvalifikují na pokus o vraždu ve druhém odstavci, za kterou hrozí až výjimečný trest. To ale mluvčí nechtěla přímo potvrdit.

V době útoku byla v domě celá osmičlenná rodina a všichni spali. [celá zpráva] V prvních chvílích se obyvatelé domku pokusili oheň likvidovat sami a z domku také vynesli své malé dítě. Útok rozhořčil i české politiky, prezident Václav Klaus ho označil za zrůdný čin. [celá zpráva] Nárůstem extremismu v České republice se bude zabývat i odstupující vláda.

Anketa

Znepokojuje vás nárůst extremismu v ČR?
Ano
78,2 %
Ne
21,8 %
Celkem hlasovalo 4486 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám