Hlavní obsah

Bursík: Musíme se dohodnout, nikdo to nechce nechat na Klausovi

– Praha
Novinky, Jaroslav Soukup

Čeští politici vedle návštěvy amerického prezidenta Baracka Obamy žili v neděli i jednáními o nové vládě. V pátek strany avizovaly, že dohoda o novém kabinetu by mohla být hotova právě v neděli. Určitý pokrok v jednáních naznačil v Otázkách Václava Moravce i předseda zelených a vicepremiér v demisi Martin Bursík. Místopředseda ODS Petr Nečas očekává dohodu v řádu několika dnů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Nejvyšší představitelé koaličních stran s Jiřím Paroubkem po pátečním jednání o nové vládě.

Článek

"Jsme docela daleko, nikdo z nás si nepřeje, abychom přenechali iniciativu panu prezidentovi,“ řekl Bursík k jednáním o nové vládě. Bursík také odmítl veškeré spekulace o personálním rozložení sil v novém kabinetu.

Popřel také, že by lidovci a zelení měli v chystané vládě pouze po jednom nominovaném ministrovi. "Bude to úplně jinak,“ ohradil se Bursík, který opět zopakoval nepřijatelnost toho, aby se komunisté jakkoliv podíleli na vládě.

Nový kabinet by mohl začít vládnout v polovině května

Místopředseda ODS Petr Nečas v Partii na Primě řekl, že v neděli "bude možná dosažena určitá základní rámcová dohoda".  Řekl také, že politici se pod časový tlak dostávají uměle a není třeba spěchat.

Pokud není dohoda o všem, není dohoda o ničem...
místopředseda ODS Petr Nečas

Nečas zopakoval předešlé vyjádření premiéra Mirka Topolánka, že pokud není uzavřena dohoda o všech bodech, není uzavřena o ničem. Dohoda by podle Nečase mohla být uzavřena v horizontu několika dnů, kabinet by se mohl ujmout moci v polovině května, poté, co budou schválena protikrizová opatření.

Svoboda: Letní králové neponesou zodpovědnost

Ministr pro místní rozvoj a jeden z kandidátů na lidoveckého předsedu Cyril Svoboda v OVM řekl, že nová vláda by podle něj měla být sestavena tak, "jako by kdyby nedošlo k předčasným volbám“. Svoboda upozornil, že totiž není jisté, zda bude přijat ústavní zákon o zkrácení volebního období. 

Nový kabinet by proto podle jeho slov měl být politický a schopný vládnout až do termínu řádných voleb. "Letní králové neponesou zodpovědnost,“ glosoval Svoboda vznik úřednické překlenovací vlády, kterou prosazuje především ČSSD.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám