Hlavní obsah

Francie hrozí, že opustí summit G20

Londýn

Šance na to, že se na summitu zemí G20 podaří přijmout jednotný postup v boji proti finanční krizi, se dále snižuje. Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová v úterý varovala v rozhovoru pro BBC, že francouzský prezident Nicolas Sarkozy může summit opustit bez toho, aby podepsal jakoukoli dohodu, která nebude zahrnovat přísnější regulační opatření. Francie požaduje přísnější globální finanční regulaci než Britové a Američané.

Foto: Benoit Tessier , Reuters

Francouzská ministryně financí Christine Lagardeová

Článek

Sarkozy se opakovaně vyslovil pro tvrdší požadavky na finanční regulaci, než chtějí USA a Velká Británie. Opakovaně kritizoval "anglosaské“ ekonomiky a shodl se v tom lucemburským premiérem Jean-Claudem Junckerem. Ten zašel ještě dál. "Krize začala v USA, anglosaský svět vždy odmítal dávky regulace, které finanční trhy a mezinárodní finanční systém potřebují ,“ řekl Lucemburčan.

Americký prezident Barack Obama a britský premiér Gordon Brown přitom doufají, že právě summit G20 pomůže zchromlým ekonomikám a bude stimulem pro jejich zotavení. "Vůdci setkávající se v Londýně musejí dodat kyslík víry dnešní globální ekonomice a nabídnout lidem ve všech našich zemích obnovenou naději pro budoucnost,“ uvedl Brown.

I německá kancléřka Angela Merkelová uvedla, že je vysoká šance, že by mohly být dosaženy dohody například o regulaci hedgeových fondů.

Také Lagardeová je ale přesvědčena, že se nějakých dohod dosáhne. Především by mělo jít o vykořenění daňových rájů. Podle ní to chce Sarkozy, Merkelová i Brown, jenž sdělil, že “staré daňové přístavy nemají co dělat v tomto novém světě“. Podle ní "je nutné toho dosáhnout a kvůli tomu je nutná extrémní jednota a síla“.

Topolánkova "cesta do pekel" posílila obavy o úspěch summitu

Obavy, že summit G20 nemusí uspět, se objevily minulý týden poté, co Mirek Topolánek prohlásil v e Štrasburku, že finanční injekce, jaké poskytuje americké ekonomice Barack Obama, jsou "cestou do pekel“. [celá zpráva]

Obavy ale vyjádřil už britský ministr hospodářského rozvoje a spolupráce Douglas Alexander po deset dnů staré chůzi ministrů finanční ve Velké Británii, kde se poprvé objevily rozpory v pohledu na řešení krize mezi kontinentální Evropou, která je pro přísnější regulace a menší finanční injekce, a Velkou Británii, jež zaujímá podobné postoje jako USA. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám