Hlavní obsah

Topolánek: ODS nepřipustí, aby vládu sestavoval někdo jiný než já

Právo, ada, nig

Premiér Mirek Topolánek několik okamžiků poté, co Sněmovna v úterý vyslovila nedůvěru jeho kabinetu, novinářům odpovídal na dotazy týkající se dalšího fungování vlády, předsednictví EU, postupu ODS či míře viny, kterou na vzniklé situaci nese Marek Dalík. Topolánek prohlásil, že ODS nepřipustí, aby další vládu sestavoval někdo jiný než on.

Článek

Čekal jste, že to tak dopadne?

Já si myslím, že bookmakeři odhadli tu situaci velmi správně, že je to 50 na 50. Já jsem se nechtěl v žádném případě nechat vydírat a také jsem to neudělal. Je to standardní situace a standardně se bude chovat i vláda. Podám demisi do rukou prezidenta, jak mi určuje ústava.

Situace se nezjednodušuje, ale komplikuje. Naše podmínky pro další účinkování jsou jasné. My si myslíme, že prezident se má chovat podle zvyklostí a pověřit mě sestavením další vlády. Pokud se mi nepodaří vládu sestavit, my žádnou polopolitickou vládu nepodpoříme. Jako celý  klub ODS budeme chtít předčasné volby, budeme se chtít na nich dohodnout. Již včera jsem tuto situaci předpokládal. Nepřekvapila mě, ani nezaskočila.

Jak odhadujete své  šance při sestavování další vlády?

Je otázka, zda to bude vláda, která dovede zemi k volbám, nebo to bude vláda, u které se budu pokoušet o 101 hlasů. Ta situace je komplikovaná v tom, že 101 hlasů pro vládu bez komunistů neexistuje. Každý, kdo bude chtít  řešit tuto situaci, to musí mít na mysli.

Může vládnutí bez důvěry ztížit české předsednictví?

Myslím, že to byl jeden z cílů toho pátého hlasování. Já letím do Štrasburku, kde budu referovat o jednání Evropské rady, kterou jsem vedl. V tomto smyslu žádnou komplikaci nevidím. Domnívám se, že to může zkomplikovat naši vyjednávací sílu, protože si partneři v EU už zvykli, že se vyjednává o kompromisech velmi tvrdě. V tomto smyslu se může stát, že to naše postavení oslabí, ale myslím, že celá administrativa u nás je natolik připravena, že to zvládne i bez politiků.

Co říkáte hlasování rebelů?

Vlastimila Tlustého komentovat nemíním, protože ten už je mimo. U Honzy Schwippela musím říct, že mě to jeho rozhodnutí nakonec poměrně překvapilo, protože jsem neviděl nějaký zásadní důvod. Domnívám se, že to souvisí celkově s jeho osobností a nemíním to dále komentovat.

U Jakubkové a Zubové, se kterými jsem v poslední době jednal, ty podmínky byly nastaveny nesmyslně. Spojit hlasování o důvěře vlády v situaci, kdy jeden poslanec je těžce nemocný, kdy druhý je těžce zraněný, kdy každé hlasování, které bych vyvolal do doby, než se tito poslanci vrátí, by bylo nesmyslné. Navíc to spojit se zákazem jízdy  kamiónů v pátek, to byla věc, nejen technicky, ale fakticky nerealizovatelná. Na to jsem prostě nebyl schopen přistoupit. Jednání se vedla politicky.

Nabídl jsem oběma poslankyním standardní spolupráci, tak jako dnes spolupracujeme s Milošem Melčákem, poté co odešel Pohanka, na základě určité institucionalizované dohody, která byla podepsána. Ony to odmítly, hrají si svou hru na rozbíjení Strany zelených a u toho já nemíním asistovat.

Myslíte, že právě proto, že jste založili svou důvěru na přeběhlících, to dopadlo, jak to dopadlo?

Nepokládám tu otázku za korektní, protože minulá vláda Jiřího Paroubka byla postavena taky na hlasu přeběhlíka, a nikomu to významně nevadilo. Málokdo už si vzpomene, že jsem to byl já, kdo navrhl vyloučení Kotta z poslaneckého klubu a z ODS za jeho prohřešky. A tímto hlasem měla minulá koalice hlasy, které ji držely nad vodou. Já na to nehraju, protože mě mediální spekulace nezajímají. Miloš Melčák je velmi korektní člověk, drží dohody. Každý, kdo ho zná, ví, že to není člověk, který by nechal uplácet. Všechny agresívní útoky socialistů, kteří vehnali Miloše Melčáka do této situace, jsou naprosto nesmyslné.

Vláda tím, jak se postupně destruoval klub zelených, tím, že měla křehkou podporu od začátku, byla zranitelná. To, že vládneme téměř tři roky, pokládám za neuvěřitelné.

Uvažujete u funkci eurokomisaře?

Nikdy jsem o tom neuvažoval. Je to spekulace lidí jako je Tlustý a Bém, takže já to odmítám.

Jste prvním premiérem, jehož vládě byla vyslovena nedůvěra.

Jsem prvním českým premiérem, který držel vládu tři roky v situaci, která byla sto na sto. To je otázka úhlu pohledu. Mě to nijak neděsí. Myslím, že situace zrála k tomuto řešení, takže není pravda, že bychom na to nebyli připraveni. Jsme na to připraveni, dokonce se domnívám, že hlavním důvodem toho všeho byly narůstající preference ODS.

To nakonec vedlo sociální demokracii ke kroku, který nic nepřináší, nic neřeší. Nemají řešení a uvádějí zemi do chaosu. Je na politicích, aby chaos nepřipustili, aby našli řešení. Od toho si je platíte.

Jaké řešení upřednostňujete?

Řekli jsme to jasně – pověření Mirka Topolánka, protože ODS žádné jiné pověření nepřipustí. Pokud chce prezident pověřit někoho jiného, otevírá cestu komunistům ať už k přímé, nebo nepřímé účasti na vládě.

Budete jednat s ČSSD?

Řekl jsem, že budu jednat se všemi demokratickými stranami. Jestli ta vláda nedostane důvěru, pak jsou řešením předčasné volby.

Záminku k hlasování dal Jiřímu Paroubkovi Dalík. Vyčinil jste mu nějak?

Marek Dalík nic neudělal, ta kauza Wolf je zcela umělá vykonstruovaná. Můžu se zlobit na jeho neprofesionalitu, že se nechal natočit od nějakýho šmejda, to je tak všechno.

Budete v demisi přijímat zákony jako například o snížení sociálního pojistného a další důležité zákony, které jsou ve Sněmovně?

Měl jsem v úmyslu zákon o sociálním pojištění předložit Sněmovně v souběhu hlasování o důvěře vlády. To se mi už nepodaří. Na odpisech a insolvenčním zákonu existuje širší shoda. U sociálního pojištění myslím, že když vláda bude v demisi, nebude ten postoj ČSSD tak ostrý. Pokládám ten návrh za potřebný právě pro nízkopříjmové skupiny, které jsou nejvíc ohroženy odchodem ze zaměstnání.

Takže zákony budete předkládat dál?

Vláda v demisi má výhodu, že budeme dál vládnout a možná budeme méně potřebovat Sněmovnu, protože nebudeme předkládat zákony, o kterých víme, že neprojdou.

Co znamená pád vlády pro přijetí Lisabonské smlouvy?

Záleží hodně na tom, jaké procesy budou probíhat v ODS. Pokud přestanu mít já situaci v ODS pod kontrolou, tak Lisabonská smlouva neprojde.

Co to udělá s ODS?

Myslím, že ODS se sjednotí a posílí. Domnívám se, že lidé, kteří šli jednoznačně proti straně a vlastní vládě, z ODS odejdou, a ten proces se urychlí, což pokládám za pozitivní.

Schwippel říká, že zůstane. Budete se snažit je vyloučit?

Myslím, že se budeme velmi usilovně snažit je vyloučit.

Co to znamená pro smlouvy o radaru?

Vůbec nic. Vzali jsme je zpět, což neznamená nic jiného, než pokud bude z americké strany jednoznačný signál, že na ně nerezignují, tak je dáme do Sněmovny, nebo je tam dá někdo jiný. Myslím, že celý ten problém je umělý, protože v roce 2002 začala ta vyjednávání sociální demokracie. Záleží na jednání USA – Rusko, na americké ambici a načasování protiraketových aktivit na evropském území. Takže stažení mělo dva důvody – aby to Sněmovna v tom zavilém boji neshodila, a to, že nemáme opravdu jasný signál z americké strany, jak bude pokračovat.

Reklama

Související články

Topolánkova vláda padla

Opozici se v úterý na pátý pokus podařilo sesadit koaliční kabinet Mirka Topolánka (ODS). Při hlasování na mimořádné schůzi Sněmovny opoziční strany ČSSD...

Výběr článků

Načítám