Hlavní obsah

Rusko a USA se přou, kdo zavinil srážku satelitů

Právo, DPA, ČTK, nka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko a USA se již začaly přít, kdo nese vinu za srážku amerického a ruského satelitu ve výšce 800 kilometrů nad Sibiří. Ruský expert na kosmonautiku Igor Lisov prohlásil, že nechápe, proč pracovníci NASA, kteří sledují tělesa pohybující se ve vesmíru, včas před kolizí nevarovali. Poukázal na to, že satelit firmy Iridium byl funkční, a tudíž mohl být od své dráhy odkloněn.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrace umělců na základě vědeckých dat, jak vypadají satelity nad planetou Země. Poměry velikostí planety a satelitů nejsou reálné.

Článek

"Byla to chyba nějakého počítače nebo člověka," řekl. Američtí vesmírní odborníci ale namítají, že Rusko nedodává pro sledování přesné údaje. Mluvčí společnosti Iridium Elizabeth Mailanderová podotkla, že firma je schopna změnit dráhu kteréhokoli ze svých 65 satelitů, pokud dostane před blížící se srážkou včasné varování. To ale Iridium v úterý nedostalo, ačkoli jejich družice „byla tam, kde měla být", dodala.

Náhrada satelitu, jehož zničení způsobilo dočasný výpadek signálu uživatelům sítě Iridium, vyjde společnost podle odhadů na 50 až 100 miliónů dolarů.

Trosky družic budou kroužit v kosmu tisíce let

Úlomky, které vznikly po srážce amerického a ruského satelitu, budou po oběžné dráze kroužit ještě minimálně 10 tisíc let a pro ostatní vesmírné objekty budou představovat vážné nebezpečí. Prohlásil to v pátek šéf ruského střediska řízení kosmických letů Vladimir Solovjov.

Satelity se podle něj srazily ve výšce, ve které létá velké množství jiných družic „Osmset kilometrů, to je velice oblíbená dráha,“ řekl Solovjov. „Létá po ní mnoho družic včetně funkčních. Jen satelitů z řady Iridium je na ní 66,“ dodal.

BEZ KOMENTÁŘE: Nad Zemí se poprvé srazily vesmírné satelity. Zdroj: Reuters/Stream.cz

Přitom i ty nejmenší fragmenty představují nebezpečí pro tenké stěny vesmírných objektů, které jsou vyrobené z lehkých slitin. „Všechno závisí na kinetické energii uvolněné při vzájemné srážce. Rychlost a objem úlomku jsou tu velice důležité,“ zdůraznil Solovjov.

Stovky úlomků

Zároveň ale potvrdil, že pro Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) úlomky nepředstavují nebezpečí. „Podle našich i amerických odborníků úlomky nebudou létat po oběžné dráze ISS,“ ujistil.

Přesný počet úlomků odborníci mohou jen odhadovat, může však sahat do stovek až tisíců. Podle amerických expertů navíc v současnosti na oběžné dráze létá asi 18 tisíc funkčních nebo vysloužilých objektů, potenciálně ohroženo je jimi 20 amerických družic.

Na poplach bijí i ruští ekologové. Obávají se, že zbytky satelitů by mohly vniknout do atmosféry a kontaminovat ruské území. „Jejich znepokojení je pochopitelné, obzvlášť po informacích některých médií, že by na palubě jedné z družic mohl být jaderný reaktor,“ připouští zástupce ruské komise pro životní prostředí Konstantin Cybko.

Reklama

Související témata:

Související články

Nad Zemí se poprvé srazily vesmírné satelity

Dva velké komunikační satelity se srazily poprvé v historii na oběžné dráze kolem Země. Kolize vytvořila oblaka trosek, která představují i určité riziko pro...

Výběr článků

Načítám