Hlavní obsah

VIDEO: Matka chce své dítě z ostravského babyboxu zpět

Právo, Aleš Honus
OSTRAVA
Aktualizováno

Osmnáctiletá matka dítěte, které bylo nalezeno koncem ledna v ostravském babyboxu, chce své dítě zpět. Aneta Tokarčíková z Havířova tvrdí, že malou Barborku do babyboxu dal 26. ledna její přítel. Sice se tak stalo s jejím souhlasem, protože se dostala do neřešitelné životní situace a neměla kde bydlet, dítě ale do péče Městské nemocnice Ostrava svěřila s tím, že si pro něj po nějaké době zase přijde.

Článek

"K nemocnici jsme přišli oba, ale dítě tam dal můj přítel. Když jsem se pak vracela s prázdným kočárkem, plakala jsem a bylo mi strašně,“ řekla osmnáctiletá matka, která se v poslední době musela stěhovat z jednoho provizorního bydlení do druhého.

"Naposledy jsme bydleli v podnájmu u člověka, který má 70 let, každý den chodil opilý a nepřál si, abych tam byla s dítětem,“ řekla mladá žena. Tříměsíční děvčátko je prvním dítětem, které bylo odloženo v babyboxu v areálu Městské nemocnice Ostrava.

Přestože odložení dítěte do babyboxu je legální možnost, jak mohou rodiče anonymně a beztrestně odložit děti, o které se nedokážou postarat, o případ se po několika dnech začala zajímat policie.

Dítě mělo na ruce zlomeninu

"Dostali jsme totiž informaci z Dětského centra Domeček, kde se dítě nachází, že je zraněné. Proto nyní zjišťujeme případnou trestní odpovědnost,“ řekl šéf ostravské kriminálky Radovan Vojta. Podle něj policie nemá informace, že by dítě bylo týrané.

Dodal, že otec dítěte byl před několika dny zatčen, protože po něm bylo vyhlášeno celostátní pátrání. Byl totiž odsouzen za loupežné přepadení a vyhýbal se nástupu do vězení.

:. Holčička, která byla v lednu nalezena v ostravském babyboxu. Je již patnáctým dítětem v ČR, jemuž babybox pomohl. Zdroj: ČTK/Drahoslav Ramík

"Dítě utrpělo zlomeninu asi týden před odložením do babyboxu. Znalci budou muset zjistit mechanismus tohoto zranění, které je poměrně raritní a nelze ho poznat,“ řekl Vojta. Matka přitom nechápe, jakým způsobem mohla holčička ke zlomenině přijít. "Vůbec to nechápu, ničeho jsem si nevšimla. Jedině že by se to stalo při převlékání. O zranění jsem se dozvěděla od policie,“ řekla matka.

Na to, že dítě má lehčí zlomeninu ruky, nepřišla ani lékařka, která ho prohlížela po přijetí do babyboxu. Zranění odhalili až v Dětském centru Domeček, kde se nyní dítě nachází na základě předběžného rozhodnutí soudu, které má platnost jeden měsíc.

"Po té době musí být předběžné opatření buď prodlouženo, anebo skončí,“ řekla Judita Kachlová z sociálního odboru ostravského magistrátu. Dodala, že pokud matka bude mít s dítětem kde bydlet a prokáže, že má dítě ráda a je schopna se o něj postarat, teoreticky nic nebrání tomu, aby soud rozhodl, že se k ní může dítě vrátit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám