Hlavní obsah

Obama nařídí uzavřít Guantánamo hned po nástupu

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Barack Obama, který příští úterý převezme úřad prezidenta Spojených států, nařídí do týdne od inaugurace uzavření kontroverzní věznice Guantánamo na Kubě. Informovala o tom v pondělí agentura AP s odkazem na poradce Obamy.

Foto: U.S. Department of Defense, Reuters

Americká věznice Guantánamo na Kubě

Článek

Podle AP dva anonymní zdroje uvedly, že by příkaz uzavřít Guantámo mohl dokonce přijít hned v první den Obamova mandátu.

Barack Obama avizoval, že plánuje uzavření věznice, kde USA bez formálního obvinění i několik let zadržují osoby podezřelé z terorismu. Pentagon už údajně dostal nařízeno připravit plán. Není ale pravděpodobné, že se uzavření uskuteční v nejbližší době. Minulý víkend nastupující prezident řekl, že uskutečnění kroku během příštích sto dní bude velkou výzvou.

Americká administrativa bude zejména muset vyřešit, co s asi 250 vězni. Někteří z nich byli podezření zbaveni, jiní čekají na soud. Je mezi nimi i pětice údajných plánovačů teroristických útoků na USA 11. září 2001.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám