Hlavní obsah

Tělo si dokáže vyrobit vlastní aspirin z ovoce a zeleniny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

LONDÝN

Pravidelný příjem velkého množství ovoce a zeleniny prospívá tělu z řady hledisek. Britští vědci teď objevili další ze zdravotních výhod plynoucích z příjmu velkého množství ovoce a zeleniny. Tělo si totiž z těchto potravin dokáže vyrobit vlastní kyselinu salicylovou, tedy přírodní aspirin, který podle řady výzkumů prospívá srdci a cévám a působí v těle jako protizánětlivá látka.

Článek

Podle studie britských odborníků se vyskytuje kyselina salicylová v krvi lidí, kteří neužívali žádný lék obsahující tuto látku, ale kteří konzumovali ovoce a zeleninu ve velké míře. Nejvyšší míru kyseliny salicylové pak měli v britské studii vegetariáni, u nichž hodnota dosahovala téměř srovnatelné míry jako u lidí, kteří užívali přímo aspirin.

Podle britských expertů si tělo vyrábí kyselinu salicylovou z kyseliny benzoové, která je bohatě zastoupena právě v ovoci a zelenině.

Podle britských expertů si tělo vyrábí kyselinu salicylovou z kyseliny benzoové, která je bohatě zastoupena právě v ovoci a zelenině.

Podle britských expertů si tělo vyrábí kyselinu salicylovou z kyseliny benzoové, která je bohatě zastoupena právě v ovoci a zelenině.„Předpokládáme, že kyselina salicylová je biofarmaceutikum s širokou obrannou funkcí u zvířat i rostlin. Tato jednoduchá organická kyselina se, jak navrhujeme, pravděpodobně stane ve zvýšené míře zvířecím bioregulátorem, pravděpodobně své vlastní třídy,“ uvádějí britští autoři ve své studii.

Podle britských expertů si tělo vyrábí kyselinu salicylovou z kyseliny benzoové, která je bohatě zastoupena právě v ovoci a zelenině.„Předpokládáme, že kyselina salicylová je biofarmaceutikum s širokou obrannou funkcí u zvířat i rostlin. Tato jednoduchá organická kyselina se, jak navrhujeme, pravděpodobně stane ve zvýšené míře zvířecím bioregulátorem, pravděpodobně své vlastní třídy,“ uvádějí britští autoři ve své studii.

Ta byla publikována v odborném časopise Agricultural and Food Chemistry.

Reklama

Související témata:

Související články

Divoká zelenina je zdravější než kupovaná

Pod pojmem divoká zelenina rozumíme byliny (a všechny jejich části), které si natrháme v nešlechtěné podobě v přírodě a sníme je či přidáme do pokrmů čerstvé....

Výběr článků

Načítám