Hlavní obsah

Absurdita předvánočních kampaní: obchody nabízejí falešné slevy

Novinky, toh, fia

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA
Aktualizováno

Obchodníci před Vánoci připravují pro zákazníky nejrůznější záludnosti. Přestože mnohé výlohy a regály lákají na nejrůznější slevy či akce, zákazníci musí být neustále ve střehu. Nad některými lákavými nabídkami zůstává totiž rozum stát. Například obchodní řetězec Tesco neváhal slevit dvoulitrovou Pepsi o deset haléřů a tuto slevu náležitě propagovat. Obchody Interspar či Sportisimo dokonce nabízí vybrané zboží dráž než před slevou.

Článek

V obchodním domě Tesco v pražských Letňanech na první pohled láká obří cedule s nápisem "akce" a velkými číslicemi. Poutač obsahuje i oblíbené škrtání starých cenovek. Právě tato upoutávka na dvoulitrovou Pepsi ale dokládá, že ne každá akce je skutečnou slevou. Lahev je totiž "zlevněná“ o deset haléřů.

:. "Výhodnou" koupi nabízí i Tesco Ostrava-Hrabová. Foto: Pro Novinky Jan Nesrsta

Novinky se zeptaly mluvčí společnosti, zda jde o jakýsi vánoční žert, či zda je nabídka myšlena vážně. "Máme spoustu akcí, proto mohlo jít o chybu či omyl. Nejvíc pravděpodobné je, že každý týden srovnáváme deset tisíc cen s konkurencí. Proto je možné, že konkurence Pepsi prodává za 32 korun a abychom byli nejlevnější na trhu, máme ji za 31,90 Kč,“ vysvětlila mluvčí Tesco Stores Eva Karasová.

Vánoční balení za dvojnásobnou cenu

Předvánoční období je tradičně pro obchodníky nejsilnější částí roku. Regály kromě vánoční tematiky zaplavuje i zboží speciálně upravené pro závěr roku. Jde například o cukrovinky balených v krabicích ve tvaru hvězdy. I v těchto případech je nutné nakupovat s rozvahou.

:. I mistr tesař se někdy utne. Tentokrát Tesco ale nabízí zboží dráž než před slevou. Foto: Pro Novinky Kateřina Fléglová

Ještě před několika dny nabízelo Tesco na pražské Skalce vánočně zabalenou čokoládu Ferrero Rocher. Oproti klasickému balení byl rozdíl právě v krabičce, která připomínala hvězdu. Gramáž byla téměř stejná, přesto byla cena oproti normálnímu balení téměř dvojnásobná, tedy necelých dvě stě korun.

Mluvčí Teska však v pondělí uvedla, že cena již neplatí. Toto zboží bylo zlevněno skoro na polovinu původní ceny, konkrétně na 109,90 Kč.

Někteří místo slev zdražují

Absurdních příkladů na nejrůznější akce lze najít v obchodech po celé republice. Čtenáři Novinkám poslali několik důkazů nesmyslných praktik některých prodejců. Mezi nejbizarnější nabídky na zboží "v akci" patří případ prodejny se sportovním zbožím Sportisimo v Ostravě. Kolečkové brusle jsou zde mnohem dražší než před slevou.

Poutač navíc upozorňuje, že zboží bude k dostání "pouze do vyprodání zásob".

:. Prodejna Sportisimo se sportovním vybavením v obchodním domě v Ostravě jde s akcemi ještě dál. Kolečkové brusle nabízí téměř o tisíc korun dráž než před slevou. Foto: Pro Novinky David Jakš

:. Houby s octem v prodávané před několika dny v plzeňském Intersparu. MMS: Vojtěch Špalek

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám