Hlavní obsah

Budapešťský soud rozpustil Maďarskou gardu

– BUDAPEŠŤ • Aktualizováno
Právo, Ivan Vilček (Bratislava)

Městský soud v Budapešti v úterý rozpustil polovojenskou organizaci Maďarská garda. Rozhodnutí soudu ještě není pravomocné. Městský soud v Budapešti začal projednávat návrh na zrušení Maďarské gardy 12. března 2008. Prokuratura navrhla zákaz Maďarské gardy po loňském shromáždění gardistů v obci Tatászentgyörgy, které bylo namířené proti Romům.

Článek

Polovojenská Maďarská garda vznikla v roce 2007. V současnosti má přes 2 000 členů. Členem Maďarské gardy se mohl stát každý Maďar ve věku nad 18 let bez ohledu na věk a státní příslušnost.

Za vznikem gardy stojí mimoparlamentní ultrapravicová strana Jobbik. Její předseda Gábor Vona prohlásil, že jedním z cílů strany je vytvoření územní autonomie pro maďarské menšiny žijící v sousedních státech.

Gardisté nosili uniformy připomínajících stejnokroje členů strany Šípových křížů, maďarské fašistické strany z období druhé světové války. Garda vyvolala negativní reakce v Maďarsku i v zahraničí.

Levicový premiér Ferenc Gyurcsány označil gardu za ostudu maďarské demokracie. "Rasismus, antisemitismus a xenofobie jsou v Maďarsku protizákonné. Existence Maďarské gardy vzbuzuje obavy a ohrožuje bezpečnost země," uvedl.

Garda zablokovala přechody se Slovenskem

Slovenský premiér Robert Fico rozpuštění gardy přivítal. "Maďarská garda byla polofašistickou organizací. Rozpuštění gardy významnou mírou přispěje ke zklidnění vzájemných slovensko - maďarských vztahů," uvedl Fico.

Gardisté letos opakovaně zablokovali hraniční přechody se Slovenskem. Reagovali tak na zásah slovenské policie proti maďarským fanouškům na fotbalovém utkání v Dunajské Stredě. Existence gardy a jejich akce byly jednou z příčin zhoršení slovensko-maďarských vztahů.

Podle internetových stránek strany Jobbik je po zrušení povinné vojenské služby velmi důležité vycvičit mladé Maďary pro válečné situace. "Maďarská garda vzniká v čase, kdy Maďaři nemají fyzickou, duševní ani duchovní sebeobranu, kdy už náš národ nemá kam couvnout, kdy jsme zůstali odkázáni sami na sebe."

Předseda hnutí Jobbik tvrdí, že Maďarsko se musí připravit na případný útok ze strany Slovenska, Rumunska a Srbska. "V těchto zemích žije početná maďarská menšina a v dějinách jsme měli s těmito zeměmi neustálé konflikty," tvrdí Vona.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám