Hlavní obsah

Ruské firmě zmizely desítky pasů s vízy do Česka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MOSKVA
Aktualizováno

Téměř stovku ruských pasů i s udělenými cestovními vízy do ČR si odnesl minulý čtvrtek neznámý zloděj z firmy VFS, která zprostředkovává vydávání víz. Pracovníci organizace vydali pasy ruských turistů opatřené českými vízy muži, který se vydával za kurýra cestovní kanceláře DVM-tur. Mluvčí ministerstva zahraničí Zuzana Opletalová sdělila, že šlo celkem o 99 pasů.

Článek

Kurýr u vydávací přepážky úředníkům ukázal pověření k převzetí dokladů. Ti mu je bez sebemenších pochybností vydali. Omyl si uvědomili až s příchodem pravého kurýra o několik hodin později.

Případ vyšetřuje tamní policie, spolupracuje s českou ambasádou. Ta víza obvykle vydává, kvůli velkému zájmu, ale zprostředkováním víz pověřila právě společnost VFS.

„Zatím nikdo nebyl zadržen,“ řekl médiím zástupce místní policie s tím, že vyšetřovatelé již mají kamerový záznam. Nikdo z pracovníků pachatele nebyl schopen popsat, protože u nich „nebudil žádné podezření“.

Podle Opletalové se jednalo o selhání jednotlivce. Jak mluvčí sdělila v rozhovoru pro Radiožurnál, ministerstvo neuvažuje, že by s firmou ukončilo spolupráci.

Firma kontaktovala ruskou policii a také českou ambasádu, která čísla odcizených pasů zanesla do schengenského informačního systému. To by mělo zabránit zneužití ukradených cestovních dokladů. Do svých systémů by čísla pasů měly zanést také ruské úřady.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám