Hlavní obsah

Michelle Obamová má výsadní právo hlavní poradkyně

Právo, Jiří Roškot

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

WASHINGTON

Zato Cindy McCainová se drží zpátky a o možnou roli americké první dámy nestála Barack Obama kolem sebe soustředil své poradce a lidi, jimž důvěřuje, v několika kruzích jako letokruhy stromu. V prvním kruhu však zůstává jediný člověk – jeho manželka Michelle (44).

Foto: ČTK/AP/Reuters, Novinky

Prezidentští kandidáti Barack Obama a McCain hlasují spolu se ženami v úterní prezidentské volbě.

Článek

„Je pro něho to, co sever pro kompas,“ prozradila Valerie Jarrettová, jež zná Obamovy od roku 1991 a stala se už před lety rodinnou přítelkyní. Někteří lidé v Obamově týmu jí přezdívají „Barackova skála“. „Je chytřejší a určitě přitažlivější než já,“ řekl o ní její muž. Michelle patří k nejlépe oblékaným ženám vůbec.

Do svých žebříčků ji zařadila už řada časopisů, nejnověji letos na sklonku léta časopis People.

Z města Hillary

Narodila se a vyrostla na jihu Chicaga v rodině zaměstnance městských vodáren a sekretářky. Z téhož města pochází i Hillary Clintonová, s níž její manžel svedl nejtvrdší souboj o prezidentskou nominaci za desítky let.

Vystudovala práva na prestižních univerzitách Princetonské a Harvardské (1988). Na první napsala studii o černošských absolventech a černošských komunitách a na druhé se účastnila demonstrací za přijetí většího počtu profesorů z řad menšin. Po studiích vystřídala několik postů. Nastoupila do právnické firmy Sidley Austin, kde se také seznámila se svým budoucím manželem, kterého měla nejprve na starost jako stážistu.

V dalších letech pracovala v úřadu chicagského starosty, na Chicagské univerzitě a dosud je viceprezidentskou sekce vnějších vztahů fakultních nemocnic Chicagské univerzity. Loni vydělala víc než manžel, senátor. Její roční plat činil přes 273 tisíc dolarů (4,9 mil. Kč), zatímco Obama pobíral 157 tisíc dolarů (2,8 mil. Kč).

Když se rozhodl kandidovat do Bílého domu, dala si Michelle dvě podmínky. Jednak, že Barack přestane kouřit, a když mu bude v kampani pomáhat, bude mimo domov s dvěma dcerami Maliou Ann (10) a Natashou (7) maximálně jednu noc v týdnu a do mítinků se zapojí nanejvýš dva dny po sobě.

Zámožná dědička Cindy McCainová (54) nemá Washington ráda. Když byl její manžel v roce 1981 poprvé zvolen do Sněmovny reprezentantů, přestěhovali se z jejího rodného Phoenixu v Arizoně do virginské Alexandrie nedaleko americké metropole. Stín McCainovy první ženy, oblíbené ve vládních kruzích, a stesk po domově ji však přiměly vrátit se. Překonala zdravotní problémy a přivedla na svět tři potomky, k nimž v roce 1991 adoptovali dívku z Bangladéše.

Nedělá tajemství z toho, že o možnost stát se první dámou příliš nestála. „Když se mě John zeptal, zda má znovu kandidovat, řekla jsem mu: K čertu, ne! Nebyla jsem přesvědčena, že moje ramena jsou dostatečně široká na to, aby unesla tu zátěž,“ přiznala se.

S McCainem se poznali v roce 1979 na vojenské recepci na Havaji, jemu bylo 42, jí 24 let. Jako dcera zámožného zakladatele distribuční firmy piva nepoznala existenční problémy a kromě práce ve správní radě se věnovala dobročinné činnosti.

Před 20 lety založila neziskovou organizaci Americký dobrovolnický lékařský tým (AVMT) pro pomoc lidem v zámoří postiženým válkou nebo přírodními pohromami.

Závislost na lécích

V roce 1989 se však přihlásily zdravotní komplikace – bolest páteře. Cindy si vytvořila závislost na přípravcích tišících bolest a jeden z lékařů AVMT je bez jejího vědomí rozepisoval na jiné zaměstnance týmu. To trvalo tři roky a až na zásah rodičů se začala léčit a o závislosti informovala manžela.

V domácnosti zůstala až do roku 2000, kdy po smrti otce převzala podnik, v němž společně se svými dětmi a McCainovou dcerou z prvního manželství vlastní 68procentní podíl. Roční výnos distribuční společnosti činí kolem 300 miliónů dolarů (5,5 mld. Kč). Cindy a její manžel vykazují příjmy odděleně a samostatně také platí daně. Za loňský rok přiznala příjem 4,1 miliónu dolarů (74,5 mil. Kč), z nichž na daních měla zaplatit přes milión.

V dubnu 2004 ji postihla mozková mrtvice a trvalo několik měsíců, než opět rozpohybovala paži a nohu. Od té doby trpí poruchou krátkodobé paměti a má problémy s psaním.

Reklama

Výběr článků

Načítám