Hlavní obsah

Čína zveřejnila nouzový plán, jak zlepšit ovzduší v Pekingu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PEKING/WASHINGTON

Čínští představitelé ve středu zveřejnili drastický nouzový plán, který by měl vyřešit problémy s ovzduším v Pekingu. Dosavadní výrazná omezení výroby, stavebních prací a dopravy nepomohla. Nový plán bude uplatněn, pokud se situace s ovzduším do 48 hodin nezlepší.

Foto: Kim Kyung-Hoon , Reuters

Po dešti se ovzduší v Číně zlepšilo olympijský stadión už nehalí smog.

Článek

Plán počítá se zastavením všech stavebních prací v celém městě, s uzavřením dalších továren a ještě drastičtějším omezením individuální osobní dopravy. Nyní smí na silnice každý den buď auta se sudou nebo lichou poznávací značkou.

Zavřeno má být dalších 105 továren ve městě a 106 za jeho hranicemi. Zastaveny mají být nejen stavby pod širým nebem, ale také rekonstrukce. Každé auto v Pekingu by mohlo vyjet jen v den, kdy se poslední číslo nebo dvojčíslí shoduje s jeho datem.

Současné omezení, že auta s lichou poznávací značkou mohou jezdi jen v den, kdy je datum liché, by se rozšířilo i do města Tchien-ťin a na celou provincii Che-pej, tam ovšem jen od sedmi ráno do deseti večer.

:.Peking halil do úterý smog. foto: Reuters/David Gray

Zatím ale tato opatření zavedena nebudou, protože úterní déšť a chladný vítr zlepšily situaci v Pekingu. Podle středečních měření znečištění vzduchu pokleslo na polovinu. Hodnoty jsou dokonce v normě.

V otázce lidských práv Čína neustupuje

Zatímco ovzduší Čína věnuje pozornost, kritiku, že nezlepšila situaci v oblasti lidských práv odmítá. Peking se ve čtvrtek ostře ohradil proti středeční rezoluci americké Sněmovny reprezentantů, v níž zákonodárci USA vyzývali Čínu k dodržování lidských práv a k zastavení podpory režimům v Barmě a Súdánu.

"Vyzýváme americkou stranu, aby zastavila podobné nechutné akce vedené malou skupinou protičínských zákonodárců," řekl k rezoluci mluvčí čínského ministerstva zahraničí Liou Ťien-čchao. Rezoluce podle něj "ukazuje zlé motivy těch, kteří chtějí politizovat olympiádu a narušit a sabotovat pekingské hry".

Pro rezoluci ve středu hlasovalo 419 členů Sněmovny reprezentantů, proti byl jeden. Američtí zákonodárci vyzvali Čínu k zastavení zatýkání prodemokratických aktivistů a Tibeťanů. "Jen tak se olympiáda uskuteční v atmosféře, která ctí olympijské tradice svobody a otevřenosti," uvádí rezoluce, která byla schválena poté, co situaci v Číně kritizovala úterní zpráva Amnesty International.

Liou také kritizoval schůzku amerického prezidenta s čínskými disidenty. To, že Bush v úterý v Bílém domě přijal pět zástupců čínské opozice, je podle Lioua silné vměšování do vnitřních záležitostí Číny.

"Tito lidé rozvíjejí protičínské a separatistické aktivity pod rouškou ochrany lidských práv a náboženské svobody. Ohrožují tak čínskou národní bezpečnost a společenskou stabilitu," řekl Liou. "USA by se měly přestat vměšovat do čínských vnitřních záležitostí, pokud nechtějí poškodit čínsko-americké vztahy," dodal.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám